Хочете схуднути — «подружіться» з водою: головні секрети гарного метаболізму

13.07.2021
Хочете схуднути — «подружіться» з водою: головні секрети гарного метаболізму

Біоритміка харчування — важливий елемент здоров’я. (Фото з сайту mixsport.pro.)

Хочете схуднути — «подружіться» з водою

Здорова їжа — найкращі ліки й оздоровлення для організму. Дієтологи стверджують: якщо правильно організувати режим харчування і добирати потрібні продукти в слушний час, можна зміцнити здоров’я і налагодити ефективний обмін речовин.

 

І для цього не обов’язково бути «просунутим» фахівцем дієтології. Достатньо запам’ятати кілька секретів і ретельно їх дотримуватися.


Секрет номер один — правильний ритм харчування. Київська лікарка-дієтолог Наталія Самойленко зауважує, що за допомогою прийому їжі ми задаємо тон своєму метаболізму.

 

«У дієтології існує таке поняття, як специфічна дія продуктів харчування на обмін речовин. Що це означає? Ви поїли — і у відповідь маєте прискорення метаболізму, — пояснює пані Наталія.

 

— Найважливіший прийом їжі для обміну речовин — сніданок. Важливу роль відіграють перекуси між основними прийомами їжі. Тобто разом зі сніданком, обідом, вечерею має бути мінімум 5 прийомів їжі на день».

 

Однак, як додає лікарка, такі рекомендації стосуються тих, хто не має серйозних застережень щодо здоров’я.


Наступний секрет — водний режим. Якщо хочете схуднути і тримати вагу в нормі — «подружіться» з водою. На думку лікарів, найкраще вживати природну, мінеральну, негазовану воду.

 

«Така найбільш оптимальна для обміну речовин, — вважає пані Наталія. — Наприклад, «Моршинська» , яка чудово впливає на обмінний процес в організмі. Але тут також необхідний індивідуальний підхід».


Часом доводиться стикатися з різними — доволі супереч­ливими — порадами, яку добову норму рідини вважати прийнятною. За словами дієтолога, цей показник найкраще визначати у такий спосіб: помножити свою вагу на 30 мілілітрів.

 

«Таким чином матимемо індивідуальну добову норму води. В середньому це 1,5—2 літра рідини в день, — пояснює лікарка. — Вода стимулює обмінний процес, але тільки в тому випадку, якщо вживатимемо її правильно. Пити воду треба рівномірно, невеликими порціями впродовж дня. Обов’язково випивати по склянці води за півгодини до кожного прийому їжі».


Третій секрет — правильна кулінарна обробка їжі. Як наголошує лікар-дієтолог, смажену, копчену їжу краще обминати. Уникати варто також продуктів, що містять білий цукор, борошно, трансжири, консерванти, барвники — все те, що робить продукти хоч і смачними, але шкідливими.

 

«Така їжа не матиме позитивного впливу на обмін речовин, навіть якщо міститиме мінімум калорій», — каже лікар.

Сніданок запускає метаболічну «машину»

Велике значення має вибір їжі. І це четвертий секрет здорового харчування.

 

«Всі ми знаємо, що є їжа, яка нас оздоровлює, стимулює обмін речовин, позитивно впливає на органи і системи, і є та, що не бажана в раціоні, — пояснює Наталія Самойленко.

 

— Основа здорового харчування — цільні злаки, овочі, нежирне м’ясо, яйця, зелень — у комплексі це створює хороші умови для зниження ваги і продуктивного метаболізму. Навіть якщо ми «помістимося» в 1200 калорій, але забезпечимо їх, скажімо, плавленим сирком, крабовою паличкою, сосискою, то потрібного прискорення обмінних процесів з таким харчуванням годі сподіватися. А ось якщо, формуючи сніданки, обіди і вечері, візьмемо за основу овочі та фрукти — матимемо добрі результати з відновлення обмінних процесів».


Ще один секрет — біоритміка харчування. Що таке біоритми? Вночі ми спимо, вдень — трудимося. В харчуванні так само. Є їжа, що дуже добре стимулює обмін речовин вранці, а є та, яка «працює» переважно ввечері.

 

І якщо ми ранкову їжу перенесемо на вечір, то суттєвого ефекту для метаболізму не матимемо. І навпаки: якщо вечірню їжу переставимо на ранок, то обмінні процеси будуть неефективними. Вранці нашому організму потрібна енергія. Її ми отримуємо з вуглеводів. Тому оптимально, якщо наші сніданки складаються з вуглеводистих продуктів: каш, сухофруктів тощо.


«Запам’ятайте правило: все, що ви з’їдаєте до 10-11-ї години ранку, визначає швидкість обмінних процесів упродовж дня, — наголошує Наталія Самойленко.

 

— І тому важливо снідати, оскільки ранковий прийом їжі запускає всю метаболічну «машину». У середині дня, коли наша працездатність на піку, їжа має містити важливі ферменти. Скажімо, в меню може бути білок, зокрема м’ясо, оскільки ми маємо досить часу і ферментів, щоб ці мікроелементи якісно засвоїлися і долучилися до обмінного процесу.

 

Тому м’ясо, птиця не підходять для сніданку, і не дуже годяться для вечері, — їх найкраще споживати в середині дня. Найбільш доречна «компанія» для м’яса — овочі, в будь-якому вигляді: сирі, тушковані, мариновані. У нашому організмі до вечора проходять активні процеси синтезу — вироблення гормонів, «ремонт» м’язової маси, оновлення шкіри.


На вечерю їжа теж може бути білковою, але в легкій формі — риба, кисломолочні продукти, морепродукти. Все це ефективно стимулює обмінні процеси.

 

Вуглеводисту їжу на вечерю краще не готувати, оскільки енергію, яку вона продукує, організм не встигає використати. Тож надлишкова енергія поступає в жирову клітковину, дає матеріал для набрякового синдрому.

 

Вуглеводиста їжа, яка допустима після 16-ї години, — це фрукти, сухофрукти, каші. Часто запитують: лікарю, у чому річ? З’їдаю ввечері яблуко вагою 200 грамів, на ранок прокидаюся і маю на власній вазі плюс 300 грамів. Як таке може статися? А це пов’язане зі здатністю вуглеводів утримувати рідину в організмі».


І найголовніший секрет. Важливою є не тільки їжа, а й те, з яким настроєм ми її споживаємо та з якими емоціями готуємо. Пані Наталія зауважує: якщо ви роздратовані, посварилися з кимось, не відпустили гнів, — не йдіть на кухню. Беріться за приготування страв тоді, коли негативні думки й емоції вивітрилися без вороття.