Шлях до банкрутств: чому від «антиахметівського» закону насправді постраждають пересічні українці

13.07.2021

Після ухвалення так званого «ресурсного» законопроєкту № 5600, який діюча влада назвала «антиахметівським», постраждають не олігархи, а пересічні громадяни та середній бізнес.

 

«Головний удар по підприємцях нанесуть через посилення порядку адміністрування податків і розширення прав податкової служби в цьому напрямку, — заявив юрист Дмитро Куцевол. — Як кажуть, поки товстий схудне, худий помре. Тому основний податковий тягар по законопроєкту буде покладено саме на середній бізнес. Адже в середнього бізнесу немає таких ресурсів і лобі, які притаманні бізнесу великому і які можуть бути задіяні для захисту».


Розширення прав податкової на направлення запитів платнику податків, на його думку, дозволяє організувати позапланову перевірку, за результатами якої донарахувати певні суми податкових зобов’язань. І поки ці суми будуть перебувати в адміністративному або судовому оскарженні, взяти майно такого платника податків у податкову заставу.


«Що для середнього підприємства може означати податкова застава? Це неможливість продати продукцію, придбати сировину або товар, неможливість отримати кредит. Великому бізнесу з такої ситуації буде вийти набагато простіше, тому що, як говорилося вище, ресурсів у нього більше. А ось для середнього і дрібного бізнесу така ситуація може бути катастрофічною», — резюмує експерт.
Також одіозний закон вдарить по первинному ринку нерухомості.

 

«Адже забудовникам потрібно буде заплатити додатково 20% ПДВ. Який вони закладатимуть у вартість квартир. Тобто робиться все для того, щоб українці жили ще гірше», — сказав економіст Олег Пендзин, додавши, що падіння продажів на ринку нерухомості — це буде не найстрашніше.


«Нас очікують чергові довгобуди і недобудови. Якщо забудовник побудував будинок, вклав гроші в будівництво, але квартири не купують, і у нього не вистачає грошей, щоб закінчити будівництво, то по всій країні буде черговий «Еліта-центр», — резюмував економіст.