В Україні вперше централізовано закупили алотрансплантати шкіри
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Імунітет — наш захист і надійний помічник у боротьбі з недугами. Він потрібен нам не лише в сезон застуд та посиленої атаки вірусних інфекцій. Це наш щоденний щит.
Якщо він міцний — організм швидко реагує на негативні чинники довкілля та збудники недуг, захищаючись від хвороб.
Тому турбуватися про імунітет необхідно щодня, а не тоді, коли хвороба застукає нас зненацька.
Один зi способів правильно поповнювати резерв захисних сил організму — повноцінне харчування.
Дієтологи нагадують: харчуватися слід регулярно, не пропускати трьох основних прийомів їжі — сніданку, обіду, вечері. А між основними прийомами їжі радять влаштовувати невеликі перекуси.
Фітотерапевт і дієтолог Борис Скачко вважає, що наповненість і калорійність страв повинні регулюватися часом дня.
«Що ближче до сну, тим легше і швидше має засвоюватися їжа. Тому вечеря, яка допомагає зміцнювати імунітет, повинна включати такі страви, як пісний борщ, овочевий суп, молочна каша, овочеве рагу, вінегрет, кисломолочні продукти. Легка вечеря швидко засвоїться і сприятиме відновленню сил організму під час сну вночі та забезпечить хороший апетит вранці», — переконаний фахівець.
На сніданок добре з’їсти порцію білого м’яса (риби чи птиці, до 150 грамів). Така їжа не лише активізує обмін речовин на найближчі три-чотири години після трапези, а й забезпечить амінокислотами м’язи та імунну систему.
За словами дієтолога, тільки повноцінне харчування з достатньою кількістю білків у раціоні сприяє виробленню інтерферону та антитіл, які незамінні для захисту організму від вірусів та інших неприємностей.
Те, що вітаміни зміцнюють організм, відомо давно. Лікарі називають найбільш незамінними серед них вітаміни D, А, С і вітаміни групи В.
«Вітамін D не лише попереджає остеопороз, а й активізує імунітет, — наголошує пан Скачко. — Тому в раціоні часто мають бути жирна морська риба та печінка. Не забувайте додавати в раціон яйця, сало, масло, сметану. І постарайтеся зменшити вживання кави та чаю. Адже кофеїн порушує активізацію вітаміну D в організмі. Аби отримати вітамін у достатній кількості, регулярно гуляйте на свіжому повітрі. У сонячну погоду не забувайте підставляти обличчя під сонячні промені. Але не зловживайте засмагою».
Важливо регулярно вживати яйця, натуральні молочні продукти, які містять вітамін А. Цей вітамін знайдете також у моркві, буряку, гарбузі, солодкому перці.
«Вітамін А доставляє білок під назвою «секретний імуноглобулін А» на всі слизові оболонки організму. Основна його місія — зниження активності тих мікробів та вірусів, які потрапили в організм. Це перший ешелон захисту імунної системи. Таким чином організм ставить щит бактеріальній та вірусній інфекції, щоб не дати їй розвинутися в хворобу, — наголошує дієтолог.
— Крім того, вітамін А покращує зір і допомагає уникнути катаракти, попереджає розвиток атеросклерозу судин, дозволяє зберегти високий рівень фізичної активності. Не забувайте, що рух — один зi шляхів зміцнення імунітету».
Вітамін С — справжній вартовий імунної системи. Його основне джерело — плоди шипшини та червоної горобини, капуста, цитрусові (лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути).
Вітаміни групи В необхідні для відновлення сил та підвищення працездатності. Почерпнути їх можна з овочів, якщо їх правильно приготувати.
«Оптимальна термічна обробка овочів активує рослинну клітковину, яка є живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечнику і здатна виробляти до 50 відсотків добової потреби вітамінів групи В. До того ж самі овочі містять у достатній кількості вітаміни групи В. Водночас городина є джерелом великої кількості інших корисних вітамінів та мікроелементів», — стверджує фахівець.
Одним із найважливіших мікроелементів для імунної системи дієтолог називає йод. Його основним джерелом, як відомо, є морепродукти. А також йодована сіль. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі також дуже важливі для засвоєння йоду.
Дієтолог радить не забувати про яблука, соняшникове та гарбузове насіння, червоне м’ясо. Ці продукти є багатим джерелом заліза. І додавайте до страв часник і зелену цибулю. Вони містять фолієву кислоту, яке незамінна для здорового функціонування організму.
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Голодування може мати погані генетичні наслідки для наступних поколінь – те, чого не вистачає у вашому раціоні, може також впливати на здоров’я ваших нащадків. >>
Чверть дітей віком від 7 до 9 років серед країн Європи, Західної та Центральної Азії мають надмірну вагу, зокрема 11% – ожиріння. >>
Спільно з Міністерством охорони здоров’я Міністерство оборони України представили реформу військово-лікарських комісій (ВЛК), яку впровадять до листопада 2025 року. Її мета — «змінити застарілу систему». >>
Перелік тестів, шкал аналізу та методик, за якими реабілітологи зможуть оцінювати функціонування пацієнта, що потребує реабілітації затвердило Міністерство охорони здоров’я України. >>
В Україні буквально через якихось десяток років можуть припинитися трансплантації, а пневмонія стане невиліковною. >>