То ллє, то б'є, то гримить: негода знову атакувала Україну, лишає без електрики й навіть житла

06.07.2021
То ллє, то б'є, то гримить: негода знову атакувала Україну, лишає без електрики й навіть житла

Злива першого дня липня в Івано-Франківську. (Фото з money.if.ua.)

Літні дощі та грози продовжують випробовувати Україну.

 

Станом на ранок 5 липня через негоду було знеструмлено десятки населених пунктів. Найбільше — в Київській області та Криму.

 


Зокрема: 20 — на Київщині, 5 — на Донеччині, 3 — у Запорізькій області й один — на Кіровоградщині. Відновлюють електропостачання кілька бригад обленерго.


Некомфортним виявився недільний вечір для тих, хто відпочивав у Бердянську Запорізької області. Там через інтенсивний дощ без світла залишилися 110 баз відпочинку Бердянської коси. На щастя, електропостачання швидко відновили уже вночі 5 липня.


Потужно вирувала негода в окупованому Криму. Там знову підтопило Ялту, а також понад сотню будівель, більшість із яких житлові, — у Бахчисарайському районі.

 

До речі, в цьому районі випало дві місячні норми опадів, тож iз берегів вийшли дві річки, зійшло кілька селів, 60 людям iз приватних будинків довелося евакуйовуватися. Щонайменше одну жінку досі шукають.


За офіційними повідомленнями влади-окупантів, у зоні підтоплення опинилися 108 об’єктів, з них 104 — житлові багатоповерхівки, а 5 приватних будинків після такої стихії взагалі відновленню не підлягають, бо повністю зруйновані.

 

Серед підтоплених приміщень — пожежна станція, два комерційнi об’єкти, психоневрологічний диспансер, з якого терміново евакуювали 30 пацієнтів. Близько 6 тисяч людей сиділи без електрики.


Нагадаємо, що дощі дістають окупований Крим з початку літа — двомісячна норма опадів випала на сході півострова, а тримісячна — на південному березі.

 

Підтопило загалом більше 600 будинків, евакуювали майже 1,8 тисячі жителів. Прямі збитки окупаційна влада оцiнила в 12,5 млрд рублів.


Як повідомляють українські синоптики, по всій нашій країні най­ближчим часом погода суттєво не зміниться, тож знову будемо з дощами. А через тиждень, прогнозують знавці погоди, посилиться спека.