Змінний струм: Зе-влада підвищує ціну на електроенергію для населення, але «не може» впоратися зi змовами олігархів

06.07.2021
Змінний струм: Зе-влада підвищує ціну на електроенергію для населення, але «не може» впоратися зi змовами олігархів

На нереформованому енергетичному ринку України електрична енергія перетворюється на джерело надприбутків олігархів та засіб їх тиску. (Фото з сайту 4733.com.ua.)

Ринок електроенергії в Україні настільки кволий, що його не перестає лихоманити вже із самого першого дня роботи.

 

Наразі Кабінет Міністрів відклав до 1 серпня нинішнього року подорожчання електроенергії для побутових споживачів.

 

Тим часом на торгах рекордно обвалилася вартість одного кіловата електроенергії — експерти вважають, що таким чином компанія ДТЕК Ріната Ахметова намагається чинити тиск на владу.

Ціна зросте у серпні

Кабінет Міністрів ухвалив рішення зберегти до 1 серпня тариф на електроенергію для населення на рівні 1,68 гривні за кіловат-годину.

 

Також уряд на місяць продовжив термін набуття чинності змін до спеціальних зобов’язань «Енергоатому» та «Укргідроенерго» на ринку електроенергії.

 

До 15 липня відкладено термін, до якого «Енергоатом» і «Укргідроенерго» мають укласти угоди з постачальниками універсальних послуг про постачання електроенергії безпосередньо.


Як відомо, зараз продовжує діяти схема спецзобов’язань, за якою обидві структури мають поставляти електроенергію держпідприємству «Гарантований покупець» за ціною 0,15 гривнi за кіловат.
Востаннє Кабмін підвищував тариф 1 січня 2021 року, вперше за три роки.

 

На думку деяких експертів, реальна вартість електроенергії в Україні становить від 2,6 до 4 гривень у залежності від області.

 

А отже, діючий нині тариф не покриває витрати на поставку електро­енергії, а щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення сягають 65-70 млрд грн.


У Міненерго пояснили рішення відкласти підвищення тарифів тим, що потрібен додатковий час для належного розрахунку моделі фінансової стабільності учасників ринку для забезпечення тривалого стійкого ефекту.

 

Сам процес підвищення тарифів передбачає поділ споживачів на чотири категорії в залежності від обсягів споживання: до 100 кВт-год; 100-300 кВт-год; 300-500 кВт-год; від 500 кВт-год.

 

Чим більше споживає користувач, тим вищим буде його тариф: максимальний тариф для споживачів за використання електроенергії може скласти 3,4 гривні за кіловат-годину.

 

Для громадян, які в місяць споживають до 100 кіловат, ціна може бути нижчою від діючого нині тарифу.

 

Такий обсяг електроенергії, за даними профільного міністерства, щомісяця споживають 16 млн українських домогосподарств — 40% побутових споживачів.

Обвал на вихідні

Тим часом на гуртовому ринку електроенергії відбуваються дивовижні події. Так, минулої суботи ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» знизилася до історичного мінімуму в 2021 році — 426,06 гривень/МВт-год. Це, за даними на сайті ДП «Оператор ринку», на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 раза нижче ціни на 1 липня.


При цьому сам обсяг ринку знизився до 44,9 тис. МВт з 81,58 тисяч МВт-год, який був зафіксований станом на 1 липня.


А вже наступного дня вартість струму на цьому ж ринку раптово зросла на 18,6% — до 505,68 грн/МВт-год. Таким чином, плюс 18% ринок досяг лише за один день. Водночас обсяг ринку за ці ж 24 години зріс до 51,7 тис. МВт-год , що на 15% вище за показник на 4 липня.


Враховуючи форс-мажор, у понеділок Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, провела екстрене позачергове засідання. Під час цієї розмови було ухвалено рішення, що мають стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії.

 

Так, регулятор зобов’язав оператора системи передачі та операторів систем розподілу закуповувати на цьому сегменті ринку обсяги електроенергії, що необхідні для компенсації виробничих втрат.


Також регулятор встановив обмеження місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять «до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання», у розмірі 50 відсотків їх місячного обсягу продажу електричної енергії.


Регулятор встановив мінімальне цінове обмеження на ринку, нижче якого учасники ринку не мають права подавати цінові пропозиції. Обмеження буде діяти до 8 липня цього року і відповідає останньому тарифу на відпуск електричної енергії ДП НАЕК «Енергоатом», проіндексованому на індекс цін виробників промислової продукції та становить 734,9 грн за мВт/год.

 

Водночас задля оцінки дій учасників ринку регулятор оголосив про початок процедури розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії у вказані дні.

«Стрілки» — на трейдерів

Експерти пояснили, чим для пересічного споживача невигідною  є ситуація з падінням цін на ринку електроенергії. Адже факт, який, здавалося б, повинен несказанно порадувати споживачів, насправді викликає тривогу.


З одного боку тому, що це оптова ціна, а нам, споживачам, відпускають електроенергію за твердим тарифом, який ніхто знижувати не має наміру. Навпаки, з серпня тариф підвищують.

 

З другого боку, нинішня оптова ціна на електроенергію абсолютно далека від реальності і є в 2-3 рази нижчою від собівартості дешевої атомної енергії.

 

Причиною такого аномального падіння ціни на електроенергію, як вважається, стали махінації трейдерів, які займаються перепродажем електроенергії на ринку.


Трейдери виконують посередницькі функції на ринку, самі нічого не виробляючи, перепродуючи готовий продукт. Тому АЕС і ТЕС вирішили відмовитися від їх посередницьких послуг і контактувати на ринку безпосередньо зі споживачами.


Однак iз критикою такого рішення виступила Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Деякі аналітики звинуватили комісію у тому, що її керівництво пов’язане з цими трейдерами, які встановлюють свої порядки на ринку електроенергії.

 

І, мовляв, ще в кінці травня Мін­енерго офіційно звернулося до НКРЕКУ з проханням припинити махінації трейдерів і дати можливість генеруючим компаніям безпосередньо контактувати зі споживачами. Однак Нацкомісія відмовилася це робити.

«Вуха» Ахметова?

Тим часом сама Нацкомісія звинувачує у саботажі компанію «ДТЕК», що належить олігарху Рінату Ахметову. У заяві НКРЕКП йдеться, що різке зниження ціни «викликано виводом попиту з ринку «на добу вперед» на ринок дво­сторонніх договорів». Оскільки ринок суттєво зменшився, то і середньозважена ціна обвалилася.


«Таке різке зниження попиту відбулося через зменшення закупівлі електроенергії деякими учасниками ринку: насамперед компанією «Д.Трейдінг» (група ДТЕК). Зокрема, ТОВ «Д.Трейдінг» зменшила закупівлю електроенергії на РСВ на 74%. Нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні питання і підтверджує проблему надлишкової ринкової влади окремих гравців, використовуючи такі дії, в тому числі для тиску на органи влади з метою реалізації своїх неправомірних вимог. Така надмірна влада окремих гравців на ринку електричної енергії несе загрозу його ефективному, конкурентному  і стабільному функціонуванню», — заявили в НКРЕКП і пообіцяли передати інформацію Антимонопольному комітету для проведення розслідування.