Мамма міа! АВВА протримався рекордні тисячу тижнів на першій сходинці в альбомному чарті Великої Британії

06.07.2021
Мамма міа! АВВА протримався рекордні тисячу тижнів на першій сходинці в альбомному чарті Великої Британії

Попгурт АВВА.

Подібних результатів своєї творчості не змогли досягнути жодні гурти чи сольні виконавці: шведський попгурт АВВА протримався тисячу (!) тижнів на першій сходинці в альбомному чарті Великої Британії.

 

Навіть легендарна британська група Queen не дотягує до скандинавів зі своїми 952 тижнями.

 

Легендарна група посідала першу сходинку в топ-100 19 років і 12 тижнів зі своєю збіркою хітів ABBA Gold, яка вийшла в 1992 року.

 

Зауважимо, що квартет у складі Агнети Фельтског, Бьорна Ульвеуса, Бенні Андерссона та Анни-Фріди Лінгстад на момент виходу альбому вже не існував (АВВА була заснована в 1972 році, а закінчила своє існування в 1982-му). За весь час перебування у топ-100 згаданий альбом вийшов накладом 5,61 мільйона примірників.

 

Усього ж платівки АВВА вийшли по всьому світу накладами в 350 мільйонів штук. Цей феномен заперечує поширену теорію, що перемога на Євробаченні не дає гарантії для подальшої творчої кар’єри, адже гурт навіть після завершення свого десятирічного мистецького шляху й надалі користується популярністю серед меломанів.


Учасникам колективу неодноразово пропонували об’єднатися знову, щоб продовжити гастролювати, проте Бьорн Ульвеус зауважив, що «гроші — не той фактор, який має для нас значення в цьому питанні. Ми б хотіли, щоб люди пам’ятали нас такими, якими ми були — молодими, яскравими, повними енергії та амбіцій».

 

Також Ульвеус зазначив, що не хотів би бути каверверсією на себе самих.


Неймовірний сплеск популярності групи АВВА надала прем’єра мюзиклу «Мамма міа!», що відбулася в Лондоні у 1999 році, основу якого склали 22 пісні гурту, крім того, постановки цієї вистави були здійснені згодом і в Гамбурзі, Лас-Вегасі, Мадриді, Осаці, Стокгольмі, Штутгарті.

 

У 2008 році світові екрани заполонив однойменний фільм британсько-американського виробництва, головні ролі в якому виконали зірки кінемато­графа Меріл Стріп, Пірс Броснан та Колін Ферт. Пісні АВВА і сьогодні продовжують звучати в плейлистах багатьох радіостанцій.