Емоційний подарунок: розгромна поразка збірної України на Євро-2020 може допомогти піднятися їй на «топрівень»

06.07.2021
Емоційний подарунок: розгромна поразка збірної України на Євро-2020 може допомогти піднятися їй на «топрівень»

Англійці перевершили збірну України в грі на другому поверсі.

Матчі синьо-жовтої збірної на футбольному Євро-2020 викликали неймовірний інтерес у величезної кількості українців.

 

Цілими сім’ями вони стежили за виступами команди Андрія Шевченка у «плей-оф». Уперше отримавши можливість позмагатися в «матчах на виліт», збірна України подарувала своїм уболівальникам незабутні емоції.

 

І хоча вдосталь порадіти перемогам української команди на ЧЄ-2020 не вдалося, уболівальники, зокрема й ті, що зустрічали «синьо-жовтих» в аеропорту «Бориспіль» після прильоту команди з Риму, все одно дякують їм за незабутні хвилини емоційного піднесення. «Дякуємо за Євро-2020! Дякуємо за незабутні емоції! Нові перемоги попереду!» — наголошує президент УАФ Андрій Павелко.

Поза очікуваннями

Як і передбачав керманич вітчизняного футбольного господарства, збірна України об’єднала громадян України із заходу на схід, із півночі до півдня, привернувши при цьому увагу до себе й численних представників закордонної діаспори.

 

При цьому, зрозуміло, найбільший інтерес до вітчизняної збірної спостерігався напередодні її чвертьфінального поєдинку проти Англії. Прапори на балконах, багатотисячні фанзони у різних містах країни — всі жили надією на успіх «синьо-жовтих» у грі з дуже потужним колективом.


На груповому етапі Євро-2012, в Донецьку, «синьо-жовті» мінімально поступилися англійцям, відтак їхнє побачення на нинішньому ЧЄ сприймалося в Україні як нагода для реваншу. «Збірна Англії — дуже потужний опонент, але наша команда має свої сильні аргументи, від яких ми не будемо відмовлятися», — зауважував Андрій Шевченко.


Однак швидко пропущений «синьо-жовтими» гол не дозволив їм нав’язати англійцям свою гру. Як зауважив капітан української збірної Андрій Ярмоленко, блискавичний м’яч Гаррі Кейна, по суті, зламав ігровий план його команди.

 

Ще більше проблем у грі команди Шевченка з’явилося після травми центрального захисника Сергія Кривцова — «синьо-жовті» відмовилися від гри в п’ять захисників і дуже швидко пропустили ще три однотипні голи-близнюки (підопічні Гарета Саутгейта без перешкод ударами головою з близької відстані завершували подачі зі стандартів).


«Нашу команду продавили як картон», — говорили одні вітчизняні експерти. «Побили як школярів», — додавали інші фахівці. Розгром, якого в Україні нікому не хотілося і на який ніхто не сподівався, — 0:4 — став реальністю.


Водночас в експертному середовищі лунають й інші думки. Приміром, екснаставник київського «Динамо» Сергій Ребров каже, що це не Україна грала погано, а англійці виглядали дуже сильно.

 

Що казати, на практично домашньому Євро збірна «трьох левів» й справді демонструє вельми потужний футбол і досі залишається єдиною командою на турнірі без пропущених голів. Цікаво й те, що, розгромивши на римському «Стадіо Олімпіко» збірну України, англійська команда після 25-річної перерви знову гратиме в півфіналі Євро.


При цьому підопічні Саутгейта визнають, що однієї лише участі у 1/2 фіналу ЧЄ-2020 їм замало.

 

Без сумніву, на очах своїх уболівальників — а обидва півфінали та фінал пройдуть на легендарному стадіоні «Уемблі» в Лондоні — англійські футболісти прагнутимуть досягти максимального результату на турнірі.


Після 120-хвилинного протистояння зі шведами на матч з Англією «синьо-жовті» вийшли втомленими.
Фото пресслужби УАФ.

Іще не «топ»

Водночас українська збірна, а більшою мірою її тренерський штаб, має поринути в аналітичні роздуми щодо якості гри команди на ЧЄ-2020, адже, з одного боку, маємо найкращий в історії результат на Євро, з іншого — три поразки в п’яти матчах та антирекорд турніру за кількістю пропущених голів.


«Не треба впадати в ейфорію, мовляв, ми такі сильні. Ні. Ми — не топкоманда, нікуди ми від цього не дінемося. Те, що ми у топ-8 Євро, — вже добре. Але вважайте, що нам пощастило з прохідним третім місцем у групі. Потрібно реально оцінювати свої сили. Грою збірної України я не захоплений, ми програли три матчі», — так виглядає загальна оцінка виступу збірної України на континентальному форумі від колишнього очільника «синьо-жовтих» Йожефа Сабо.


Перед чвертьфіналом фахівець прогнозував, що в матчі з Англією українські футболісти зможуть досягти позитивного результату. Однак мусив визнати, що з передбаченням помилився. «Не чекав такого рахунку в матчі з Англією. Сподівався, що наші гравці відновилися після зустрічі зі шведами, але виявилося, що я був неправий. Видно було, що наші хлопці втомлені. Тренерському штабу треба було випустити свіжіших гравців, є ж лава запасних», — зазначив Сабо.


Інший знаний в Україні фахівець — Олександр Заваров — додає: «Футболісти грали без емоцій. Тренерському штабу не вдалося налаштувати футболістів на відповідальну гру. Вони її програли ще до старту».


Що казати, коли, обравши на матч тактичну модель з п’ятьма захисниками, вже на четвертій хвилині ігрового часу «синьо-жовті» дозволили англійцям вразити ворота Георгія Бущана.

 

Коли ж «синьо-жовті» повернулися до традиційної схеми з чотирма оборонцями, справи в захисті взагалі пішли кепсько.

 

Загалом «синьо-жовті» поступалися англійцям в усіх компонентах: у рухливості, у виборі позиції, у швидкості думки тощо. Беззубою виглядає і їхня гра в атаці, тож на виході маємо неймовірно болісний розгром.

Дрібниць не буває

Колишній віцепрезидент ФФУ Артем Франков з іронічною посмішкою каже, що на гру проти Англії потрібно було виходити в резервному комплекті білої форми.

 

Мовляв, саме такого кольору було екіпірування в команд, які пробилися до півфінальної стадії.

 

Добре відомо, що у футболістів є певні забобони. Колір форми, думається, також вiдiграє свою підсвідому роль.


Утім, як розповідає легендарний наставник «Манчестер юнайтед» Алекс Фергюсон у своїй автобіографії, вибір форми — це ціла офтальмологічна наука.

 

«У більшості гравців добрий зір, і я ніколи особливо не задумувався на цим питанням, — пише в своїй книзі «Менеджмент у стилі «Манчестер юнайтед» знаний шотландський «коуч».

 

— Та коли знаний офтальмолог Гейл Стівенсон вказала на те, що наша команда програла чотири з п’яти гостьових поєдинків, граючи в сірій формі, ми повернулися до наших традиційних кольорів і знову почали вигравати. Науковець вказала мені, що через форму невиразного кольору гравцям було набагато важче знаходити партнерів на полі, ніж коли вони грали в традиційних (червоних) кольорах».


Можливо, не всі помітили, проте в поєдинку Англія — Україна суперники грали в доволі близьких за спектром кольорах — білому та жовтому.

 

Під час стандартів, коли гравці скупчувалися в штрафному майданчику української команди, не завжди швидко вдавалося розрізнити, хто й де розташовується.

 

При цьому для швидкої ідентифікації своїх партнерів на біло-жовтій палітрі англійці мали виразний орієнтир у вигляді чорного «низу» форми.


Як видно, дрібниць у великих перемог не буває. У кожного наставника для досягнення успіху є свої секрети та хитрощі.

 

Напевно, збірна України ще не досягла рівня «топзбірної», проте своїми виступами в найсильнішому дивізіоні Ліги націй та чвертьфіналі ЧЄ вона демонструє своє прагнення нею стати.

 

Головне — не зупинитися на досягнутому й зробити правильні висновки зі свого виступу на Євро-2020.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чвертьфінали. Швейцарія — Іспанія — 1:1 (по пен. — 1:3), Бельгія — Італія — 1:2, Чехія — Данія — 1:2, Україна — Англія — 0:4.
Півфінали: Італія — Іспанія (6 липня), Англія — Данія (7 липня).