«Криваві алмази» Путіна: ООН оприлюднила доповідь про російських найманців у ЦАР

02.07.2021
«Криваві алмази» Путіна: ООН оприлюднила доповідь про російських найманців у ЦАР

Російські «рєбята»: де їх тільки нєт...

Організація Об’єднаних Націй підготувала експертну доповідь про ситуацію в Центрально-Африканський Республіці, частину матеріалів якої вже потрапили в західні ЗМІ, зокрема в «Нью-Йорк Таймс».

 

У документі йдеться, що в ЦАР діють сотні іноземних «інструкторів». А переважну більшість таких «фахівців» становлять вихідці з Росії.

 

За наведеними в доповіді даними, з кінця 2020 року в Республіці діяло від 800 до 2100 іноземних інструкторів з Росії, Сирії, Лівії та інших країн.


Автори доповіді стверджують, що ці особи безпосередньо брали участь у військових діях, а не просто тренували солдатів.

 

Також їх звинувачують у порушеннях міжнародного гуманітарного права, які полягають у «надмірному використанні сили, не вибіркових вбивствах, захопленні шкіл і грабежах у великому розмірі, в тому числі майна міжнародних гуманітарних організацій», наголошується в документі.


Основною джерельною базою, на якiй будуються висновки доповіді, були розповіді очевидців.

 

У звіті при цьому наведено слова російських представників, які спростовують звинувачення на адресу російських інструкторів. Зокрема, постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав звинувачення в доповіді організації бездоказовими.

Росіяни і «криваві алмази»

У грудні минулого року міністерство закордонних справ Росії заявило, що Москва направила додатково 300 інструкторів для навчання військових національної армії африканської держави на прохання місцевої влади для допомоги у відбитті натиску незаконних збройних формувань. Усього в ЦАР у даний час працюють більше 500 російських інструкторів і радників. У МЗС РФ неодноразово наголошували, що російські інструктори перебувають у Центрально-Африканській Республіці на законних підставах і продовжують навчати військовослужбовців нацармії цієї країни. Свідчення окремих провідних світових видань стосовно ролі російських «інструкторів» у ЦАР цілком протилежні. 15 червня американська телекомпанія Сі-Ен-Ен та незалежна слідча група The Sentry отримали конфіденційні документи, що підтверджують звинувачення проти російських найманців. Російські найманці беруть участь у тортурах і вбивствах цивільного населення в ЦАР, повідомляє сайт американського Сі-Ен-Ен у звіті «Наших дітей вбили».


Напад на мечеть у місті Бамбарі, коли 15 лютого розпочався обстріл, є одним із десятків інцидентів, розслідуваних CNN та незалежною слідчою групою The Sentry, які демонструють широкий спектр порушень прав людини російськими найманцями у ЦАР. Росіяни, яких підтримував щонайменше один бойовий вертоліт, напали на цей район, полюючи на повстанців, відомих як «Селека».

 

Однак, на думку багатьох свідків, вони відкрили вогонь по мирних жителях, багато з яких переховувались у мечеті Аль-Таква. Американське телебачення та The Sentry поговорили зі свідками подій у Бамбарі. За словами деяких з них, кілька цивільних осіб були холоднокровно розстріляні, коли росіяни та місцеві війська наказали людям покинути мечеть.


Перед посольством Росії в Парижі 12 червня пройшла акція протесту проти безчинств російських найманців з групи Вагнера в ЦАР. У заяві організаторів акції сказано, що вони виступають проти російського втручання у внутрішньо­п­олітичні справи ЦАР, а також засуджують кампанію дезінформації й очорнення деякими світовими ЗМІ ситуації в Центрально-Африканській Республіці.


Раніше, 31 березня, експерти ООН звинуватили найманців iз Росії, відомих як «ПВК Вагнера», в серйозних порушеннях прав людини в Центрально-Африканській Республіці. У документі йдеться про позасудові страти, арешти, тортури під час допитів, а також насильницьке переміщення цивільного населення.

 

«Неприпустимо, що ці порушення, мабуть, не розслідуються і ніхто не несе за них відповідальність», — йдеться в заяві Робочої групи ООН з питання про використання найманців у ЦАР.


У звіті згадується «ПВК Вагнера», охоронна фірма Sewa Security Services, яка вважається однiєю з вагнерівських філій, а також гірничодобувна компанія Lobaye Invest SARLU («Лобай інвест»).

 

Обидві компанії були створені в 2017 році, а в 2018-му, як писав The Bell, компанія Lobaye Invest, яку пов’язують iз петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним, отримала від Центрально-Африканскої влади дві ліцензії на розвідку і розробку родовищ золота, алмазів та «інших корисних копалин, які тільки знайде» на території площею 4 тисячі квадратних кілометрів.


У грудні 2019 року після публікації інформації, про те що «Лобай Інвест» веде розробку алмазів у зонах, підконтрольних повстанцям (тобто в порушення заборони Кімберлійського процесу проти «кривавих алмазів») МЗС РФ опублікував коментар, повідомивши, що видобувна діяльність компанії ведеться «відповідно до законодавства ЦАР і правил Кімберлійського процесу» винятково на території, підконтрольній уряду ЦАР.

В атмосфері терору

На початку травня RFI (Міжнародне французьке радіо) опублікувало власне розслідування. У ньому журналісти опри­люднили конфіденційні документи і свідоцтва жертв, які звинувачують співробітників приватних російських військових компаній у причетності до позасудових страт, арештів, тортур, грабунків і зґвалтувань. Посольство РФ у Бангі звинуватило радіостанцію в поширенні фейків.


Франція особливо активно виступає проти посилення російського впливу в ЦАР (Республіка до 1960 року була колонією Франції. — Ред.). Президент Емманюель Макрон заявляв, що президент Центрально-Африканської Республіки Фостен-Арканжи Туадера є «заручником групи Вагнера», яка «захоплює (золотоносні) шахти і разом iз ними — політичну систему» країни, граючи на антифранцузьких настроях.


У країні, де доступ до правосуддя ускладнений, багато хто побоюється, що порушення прав людини, в яких винні росіяни, залишаться безкарними.

 

В ході розслідування RFI кілька разів зв’язувалася з джерелами, які стверджували, що розглядали можливість подачі скарги, але потім передумали. Бо просто бояться.

 

«Це атмосфера терору, — розповіло журналістам джерело. — Багато хто зв’язується з нами, щоб розповісти, що відбувається, але відмовляється подавати скаргу. Надходили повідомлення про смертельні загрози для тих небагатьох, хто ризикнув це зробити».


Тим часом за лаштунками розгорається полеміка про позицію миротворчого контингенту ООН у ЦАР (МІНУСКА), який ніяк не реагує ні на присутність іноземних найманців у країні, ні на задокументовані факти грубих порушень прав людини.


Сполучені Штати, основний фінансовий спонсор миротворчих місій ООН, наприкінці вересня наклали санкції на пов’язані з Євгеном Пригожиним компанії, які розробляють родовища в ЦАР.

 

Як зазначили в Мінфіні США, компанія «М-Фінанс» (зареєстрована в Санкт-Петербурзі) і «Лобай Інвест» (зареєстрована в ЦАР, згадується в звіті ООН) пов’язані з діяльністю в країні «ПВК Вагнера».

 

У списку санкцій виявився засновник «Лобай Інвест» Дмитро Ситий, якого в Бангі називають «перекладачем радника президента» Валерія Захарова.