У навчаннях «Сі Бриз-2021» беруть участь 27 держав iз п’яти континентів світу, фото

30.06.2021
У навчаннях «Сі Бриз-2021» беруть участь 27 держав iз п’яти континентів світу, фото

Українські морпіхи пройдуть оцінювання щодо взаємосумісності з підрозділами НАТО. (Фото ВМС України)

Наймасштабніші за останні роки міжнародні військові навчання серії «Сі Бриз» розпочалися в Україні 28 червня і триватимуть до 10 липня. Вражає і рекордна кількість держав-учасниць — 27 (у Чорноморському регіоні зібралися представники майже всіх континентів світу — п’яти), і географія навчань — в містах Одеса і Очаків, на Дністровському лимані, Кінбурнській косі, на островах Зміїний і Первомайський та в інших районах нашої країни!

 

У навчаннях «Сі Бриз» беруть участь 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки. Не дивно, що у російських окупантів Криму ще до старту навчань неабияк почало «свербіти в одному місці», а істерика російських пропагандистів на телебаченні неабияк зашкалює.

НАТО у кризовому регіоні

«Цього року участь у «Сі Бризі» беруть представники п’яти континентів світу, це знак того, що Україну підтримує весь цивілізований світ. Навчання, яке має велику історію починаючи з 1997 року, несе потужний меседж — це підтримка стабільності та миру в нашому регіоні. Наша мета зробити Чорне море безпечним для країн усіх континентів», — наголосив командувач Військово-Морських сил ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа під час урочистої церемонії відкриття навчань в Одесі у понеділок.


За його словами, також під час цього навчання буде проведено оцінку двох підрозділів та двох кораблів за стандартами НАТО в рамках плану реформування українського флоту.
Зауважимо, що темою цьогорічного багатонаціонального навчання є проведення міжнародної морської операції з безпеки в кризовому регіоні відповідно до стандартів НАТО задля підтримання миру та безпеки.

 


                                            Американський ракетний есмінець USS Ross в Одесі.


Мета — набуття досвіду дій у міжнародному середовищі під час проведення операцій у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій. Керівництво від української сторони буде здійснювати заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1-го рангу Олексій Доскато, а від США — капітан 1-го рангу Стюарт Бауман.


У ВМС України повідомляють, що головними завданнями буде всебічна підготовка військовослужбовців, штабів i підрозділів ВМС ЗСУ до спільних дій iз військовими формуваннями збройних сил держав-членів НАТО, отримання досвіду з питань оперативного планування, ведення бойових дій за стандартами та процедурами НАТО, підвищення рівня взаємосумісності та міжвидового співробітництва між ЗСУ, іншими збройними формуваннями України та збройними силами держав- членів i партнерів Північноатлантичного Альянсу.


До речі, основний акцент буде зроблено на відпрацюванні таких елементів, як протичовнова, протикатерна, протиповітряна оборони, протимінні дії, прибережні, річкові й морські операції з перехоплення і протидії незаконним збройним формуванням.


При цьому не менш важливими будуть протидія інформаційним операціям та кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.


«Під час берегової компоненти навчань буде відпрацьовано взаємодію багатонаціональної тактичної групи в ході спільної операції «в кризовому регіоні» за участю морських піхотинців і спеціальних підрозділів країн-учасниць», — інформують у ВМС.

 


Під час церемонії відкриття берегової компоненти «Сі Бриз-2021» на полігоні «Олешківські піски».

Морпіхи в Олешківських пісках

Невдовзі після церемонії відкриття навчань в Одесі, вже на Херсонщині урочисто відкрили берегову компоненту українсько-американських міжнародних навчань «Сі Бриз-2021». Під час церемонії підняли державні прапори України, США, Грузії та Республіки Молдова. Після цього на загальновійськовому полігоні «Олешківські піски» зазвучали державні гімни країн-учасниць.


Керівник навчань з американської сторони Стюарт Бауман наголосив, що «Сі Бриз-2021» є яскравим прикладом глобального партнерства заради миру.


Тоді як контрадмірал Олексій Неїжпапа акцентував на тому, що ці навчання об’єднують море, повітря, сушу. І додав: «Усі три компоненти працюватимуть за єдиним замислом під загальним керівництвом Морського командування».


Водночас командувач морської піхоти, генерал-лейтенант Юрій Содоль зазначив, що ці навчання набувають особливого значення, адже вони є дієвим інструментом, який дозволить усім учасникам отримати нові знання і практичні навички для ефективної протидії зовнішнім загрозам.


У Генштабі ЗСУ повідомили, що підрозділи берегової компоненти відпрацьовуватимуть широкий спектр завдань у межах єдиного задуму. Зокрема, багатонаціональний штаб плануватиме операцію відповідно до чинного у країнах НАТО і прийнятого у ЗСУ процесу прийняття військових рішень MDMP (MilitaryDecision-MakingProcess).


Крім того, підрозділи морської піхоти ВМС України, Державної прикордонної служби України та США, а також військовослужбовці з Грузії та Молдови у тісній взаємодії з іншими компонентами навчання, відпрацьовуватимуть різні завдання у межах тактичної, вогневої, інженерної, повітряно-десантної підготовки, здійснюватимуть морське десантування тощо.


Показово, що вже перший день берегової компоненти для бійців десантно-штурмової роти окремого батальйону морської піхоти розпочався зi стартом оцінювання щодо взаємосумісності з підрозділами НАТО в рамках Концепції оперативних можливостей.

 


                                              Участь у навчаннях беруть 5 тисяч військових iз 5 континентів світу.

 

Так, заходи у межах самооцінки 1-го­ рівня для морпіхів триватимуть на полігоні «Олешківські піски» п’ять днів. При цьому оцінювання проводять дванадцять експертів НАТО з Німеччини, Канади, Чехії та Італії разом iз представниками ЗСУ на чолі з підполковником збройних сил Німеччини Бернардом Холганом.


«Для мене та моєї команди велика честь бути тут і оцінювати такий підрозділ, як ваш. Ми тут, щоб допомогти вам пройти усі кроки і стати взаємосумісними з підрозділами НАТО», — звертаючись до морських піхотинців, сказав підполковник Холган.


Варто зазначити, що напередодні відбувся курс підготовки сертифікованих експертів з оцінки 1-го рівня за стандартами НАТО, який пройшли шість офіцерів морської піхоти. По завершеннi самооцінки вони отримають відповідні сертифікати і матимуть право проводити оцінку 1-го рівня будь-якого підрозділу країн-членів або партнерів НАТО.

 

ДОВІДКА «УМ»

Українсько-американські навчання «Сі Бриз» проводяться в Україні з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Вони є одним із головних інструментів, які наближають Військово-Морські сили України до стандартів НАТО.


Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово.


Головна ідея «Сі бриз-2021» — підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні.


Навчання налічуватимуть чотири фази: прибуття сил та розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підбиття підсумків навчання та згортання сил. Радниками та спостерігачами на «Сі Бриз-2021» будуть близько 50 військовослужбовців із 17 країн світу.