Новий небезпечний штам коронавірусу «Дельта» лютує в Росії: фахівці закликають прискорити вакцинацію

23.06.2021

296 випадків коронавірусу виявили минулої доби в Україні. Такого не було від початку року, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

 

Найбільше інфікувань зафіксовано в столиці та Запорізькій області. До лікарень потрапило понад 300 людей, 21 особа померла. Натомість одужали майже тисяча українців.


Водночас почали говорити про небезпеку нового штаму «корони» під назвою «Дельта». Українська влада має негайно обмежити міграційні потоки зі Сходу, аби запобігти спалаху індійського різновиду небезпечного вірусу — з таким закликом до керівництва країни звернулася Національна академія наук України.

 

Зокрема, йдеться і про Росію. Учора речник Путіна визнав, що ситуація вийшла з-під контролю й «тенденції поки що погані».

 

У Москві майже у 90% пацієнтів виявили саме індійський штам «Дельта». Вірусологи прогнозують, що саме він може спровокувати третю хвилю епідемії в Україні. Найбільшу небезпеку новий штам становитиме для людей, які раніше не хворіли.

 

«Нічого не можу сказати про математичний підхід до ситуації з ковідом, але можу стверджувати з погляду епідеміології. Той, хто переніс класичний чи британський штам, малоймовірно, що захворіє на індійський. Ніхто не дасть гарантії, що людина не захворіє, але принаймні вона не потрапить у лікарню, до реанімації, і не загине. Група ризику — це особи, які не стикалися з ковідом. Але ще є час до осені, щоб отримати щеплення», — зазначає Алла Мироненко, завідувачка відділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології.

 

Експерти з Національної академії наук також спрогнозували, що нова хвиля епідемії в Україні може розпочатися ще до початку осені, тож темпи вакцинації потрібно максимально наростити впродовж найближчих місяців.


Нині першу дозу вакцини від коронавірусу отримали понад 1 мільйон 700 тисяч українців, а повністю імунізовані — третина мільйона. Водночас у МОЗ запевняють, що щеплення другою дозою вакцини від коронавірусу можна зробити пізніше, якщо не вийде його зробити вчасно. Зокрема, в повідомленні МОЗу йдеться, що другу дозу препарату Pfizer-BioNTech необхідно ввести через 21-28 днів, для CoronaVac цей інтервал складає 28 днів, а для AstraZeneca — 12 тижнів. При цьому в разі непередбачуваних обставин отримати друге щеплення CoronaVac/Sinovac і AstraZeneca можна на сім днів раніше зазначеного терміну.


А от у бідних країнах не вистачає вакцини для імунізації населення. Про це заявляють у Всесвітній організації охорони здоров’я. За їхніми даними, в рамках програми COVAX поставлено нині 90 мільйонів доз вакцини — замість запланованих двох мільярдів.

 

Близько 50 країн третього світу вже вичерпали ці запаси і просять додаткових поставок. Однак виробники не встигають виготовляти потрібну кількість препаратів. У ВООЗ закликають багаті країни поділитися вакциною.

 

Кажуть, нині пандемія знову набирає обертів, тому населення необхідно імунізувати якнайшвидше.


Україна потрапила до переліку на отримання вакцини від коронавірусу, яку США планують виділити до кінця червня.

 

Про це повідомляє пресслужба Білого дому. Зокрема, йдеться про 80 мільйонів доз. 75% препаратів будуть розподілені через програму COVAX, а 25% спрямують на допомогу країнам безпосередньо для боротьби з поширенням коронавірусу.

 

Також до списку потрапили Аргентина, Афганістан, Бангладеш, Боснія і Герцеговина, В’єтнам, Молдова, Нігерія, Оман, Пакистан, Панама, Туніс і Філіппіни.