Довга дорога від ганьби: збірна України віддала в чужі руки свою долю на Євро-2020

23.06.2021
Довга дорога від ганьби: збірна України віддала в чужі руки свою долю на Євро-2020

У збірної України не вистачило сил, аби на шляху до 1/8 фіналу ЧЄ-2020 подолати австрійський бар’єр. (Фото з сайту uaf.ua.)

Футбольний чемпіонат Європи належить до тієї когорти подій, які здатні відволікати та об’єднувати.

 

Гаряча атмосфера Євро-2020 привернула до себе увагу не тільки затятих фанатів. Справами національної збірної України почали цікавитися навіть зовсім далекі від футболу українці.

 

Уся наша країна чекала від вітчизняних футболістів святкового подарунка у вигляді її виходу до 1/8 фіналу ЧЄ.


Поєдинок проти Нідерландів подарував мільйонам українських уболівальників надію. Попри поразку «помаранчевим» забиті «синьо-жовтими» в тому матчі два красені-голи вселяли оптимізм щодо їхніх перспектив на турнірі.


Перемога над Північною Македонією (перша звитяга української команди після шести поспіль програних поєдинків на чемпіонатах Європи) сприйнялася не інакше, як бальзам для спраглого тіла та душі, що мав би справити на команду Андрія Шевченка окриляючий ефект, надихнути її на успішний останній крок у груповому турнірi.

 

Для виходу «синьо-жовтих» до «плей-оф» вистачило б і нічиєї в матчі з Австрією. Однак цей поєдинок приніс мільйонам українців лише розчарування.


Напевно, ніхто не очікував побачити слабку, безхарактерну збірну України в її найважливішому матчі на Євро-2020. При цьому підсумковий рахунок — 0:1 — аж ніяк не відображає хід  подій на футбольному полі.

 

Пропустити команда Андрія Шевченка могла значно більше — добре, що клас у суперника був не надто високим і австріяки просто змарнували цілу низку стовідсоткових нагод.
«Що сталося? Невже Австрія — настільки потужний опонент?» — непосвячені в глибини футбольного життя вболівальники дивувалися грі «синьо-жовтих».


Однак на післяматчевій прес­конференції Андрій Шевченко пояснив: «Фізично нам було дуже тяжко, ми всюди запізнювалися. Нам складно грати три матчі в такому стислому режимі (три поєдинки за дев’ять днів). Ми знали це прекрасно».


Виходить, знали, але нічого не зробили? У цьому плані слова головного тренера «синьо-жовтих» звучать трохи дивно. Утім факт залишається фактом. Після двох виснажливих поєдинків проти Нідерландів та Північної Македонії Шевченко продовжив грати «одним складом», не вдавшись до необхідних кадрових ротацій. Відтак на матчі з Австрією зарядити енергією виснажених лідерів «синьо-жовтих» не змогли навіть палкі українські фанати на трибунах «Національної арени» в Бухаресті.


Тож уболівальники закономірно запитують: «Навіщо було формувати заявку з 26 футболістів, якщо жодної хвилини на Євро не провели бельгійські «легіонери» — Макаренко та Безус, а також молоді та перспективні Тимчик, Судаков і Довбик».


Неоднозначно сприймається й доречність проведення Андрієм Шевченком перед Євро насичених фізичними навантаженнями зборів. Не дивно, що експерти практично в унісон стверджують: команда Андрія Шевченка виявилася неготовою до Євро.


Водночас півзахисник «синьо-жовтих» Олександр Зінченко каже, що проблема не тільки у фізичних кондиціях. «Складно грати, не маючи менталітету переможців», — наголошує гравець «Манчестер Сіті».


На думку ж очільника київського «Динамо» Мірчі Луческу, проти Австрії збірна України вийшла впевненою в тому, що легко здобуде нічию. За що, вочевидь, і поплатилася. «Потрібно нам усім переглянути свою гру та ставлення до справи. Мені соромно за гру з австріяками», — додає Зінченко.


До завершення всіх матчів групового етапу Євро-2020 збірна України залишатиметься в Бухаресті й очікуватиме позитивних для себе новин з інших груп. Статистичні розклади кажуть, що «синьо-жовті» все ще мають 33-відсоткову ймовірність з третього місця потрапити до 1/8 фіналу ЧЄ-2020.


Утім, за словами Шевченка, з тією грою, що його підопічні показали в матчі проти Австрії, робити в «плей-оф» нічого. Але, не виключено, що спортивна доля таки наважиться подарувати українській збірній додатковий шанс, і тоді було б добре розпорядитися ним трохи краще. Принаймні так, аби нікому у вітчизняній збірній не було соромно за її гру.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 3-й тур. Група С. Північна Македонія — Нідерланди — 0:3, Україна — Ав-
стрія — 0:1 (Баумгартнер, 21).
2-й тур. Україна — Північна Македонія — 2:1 (Ярмоленко, 29; Яремчук, 34 — Аліоськи, 57), Нідерланди — Австрія — 2:0.
Підсумкове становище: Нідерланди — 9, Австрія — 6, Україна — 3, Північна Македонія — 0.