«Людина бере інших під одну граблю»: найкумедніші перли ЗНО

16.06.2021

Кожне попереднє покоління вважає, що наступне не таке розумне, талановите, працьовите й таке інше, — це вічний конфлікт, так би мовити, батьків і дітей.


Щороку (і в цьо­му сторіччі, і в попередньо­му) з’являються різні вибірки кумедних цитат із творів учнів. Не обійшлося без курйозів і цьогоріч.

 

Так, під час ЗНО було вибрано, як на перший погляд, нескладну тему для твору, а саме «Як стереотипи впливають на життя людей».

 

Здавалося б, сучасній молоді, яка «зависає» в соцмережах, таке поняття, як «стереотип», має бути доконано відоме, адже цим словом часто послуговуються люди різних соціальних прошарків. Та виявилося, що саму суть цього терміна нинішня молодь уявляє собі досить дивно.


Скажімо, чимало учнів у своїх творах поєднували поняття «стереотип» із забобонами, описуючи моменти з чорною кішкою, порожніми відрами тощо.

 

Дехто ж пішов ще далі, вважаючи, що «стереотип — це зла й погана людина», або «я себе відношу до позитивного стереотипу, тому що мені це подобається», або «стереотипи — це настільки тонке поняття, що краще про нього забути», або найкумедніше — «стереотипи з’їдають народ зсередини».

 

Розкриваючи тему про стереотипи, дехто видавав просто неймовірні перли на кшталт: «Борщ передається з покоління в покоління» (дуже актуально й патріотично з огляду на прагнення активних українців зарахувати борщ до культурного надбання нашого народу в рамках ЮНЕСКО), чи «Китай заснував лапшу», чи, скажімо, «Людина бере інших під одну граблю» (варте якоїсь нагороди а ля 95-й квартал), чи взагалі бомбезне — «Негативні стереотипи роблять мітинги».

 

Складається враження, що процес навчання під музику в навушниках і створює увесь цей вінегрет у думках і мізках школярів.

 

Проте саме вони, вчорашні, створюють нині неймовірні дива в космосі, відкриття в медицині, роблять фантастичні технічні винаходи. А граматичні помилки чи плутанина в дефініціях траплялися і в геніїв…