У російському полоні в ОРДЛО тримають чотирьох тяжкохворих українців: чи їх лікують, невідомо

15.06.2021

Російсько-окупаційні війська продовжують ігнорувати домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року в рамках Тристоронньої контактної групи: впродовж доби 9 червня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.


Так, біля Новотошківського російські окупанти вели вогонь по наших позиціях зі стрілецької зброї, а неподалік Водяного — з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.


Крім того, в напрямку населеного пункту Раївка військові Об’єднаних сил зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування (який вчасно знешкодили засобами РЕБ).


Станом на 7-му годину ранку 10 червня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.

 

Поблизу населеного пункту Новгородське противник відкрив вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

 

Бойових втрат серед українських військових на вказаний день не було. Про всі порушення з боку збройних формувань російської Федерації Українська сторона повідомила представників ОБСЄ.


У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони.


Упродовж доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 4 тис. 489 транспортних засобів, 5 тис. 162 особи, з яких 4 тис. 737 — по Інформаційному центру.

 

До територіальних підрозділів доставили три особи, яких підозрюють у причетності до збройних формувань Російської Федерації та її найманців. Виявлено 71 адміністративне  правопорушення. За вказаний період поліцейськими розкрито 22 злочини.


У неділю через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 1 тис. 198 осіб, на підконтрольну Україні територію прибуло 1 тис. 70 осіб. А через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» та «Мар’їнка» — по тисячі, відповідно.


Додамо, що в ТКГ заявили, що Росія зайняла дивну позицію щодо обміну полоненими. Як заявила членкиня в гуманітарній підгрупі української делегації в ТКГ Тетяна Іванова:

 

«На ТКГ представники ОРДЛО запевнили українську делегацію, що всім, хто потребує медичної допомоги, вона надається, зокрема і чоти­рьом тяжкохворим. Однак перевірити ми це не можемо — чи надається дійсно їм медична допомога, в якому обсязі. Туди не пускають ані представників ОБСЄ, ані Червоний Хрест, щоб перевірити. Пускають тільки гуманітарні групи, і тільки в ті місця, які вони визначили. Тому ми перевірити це не можемо і наполягатимемо, щоб нам віддали наших громадян на підконтрольну територію для лікування. Шанс завжди є, і потрібно за це боротися, що й робить українська делегація в ТКГ».


Вона зауважила, що представники ОРДЛО і російської делегації не вимагають нікого взамін тих чотирьох тяжко хворих осіб.

 

Натомість російська делегація спочатку ігнорує і пропозиції української делегації, і приписи Мінських домовленостей (які вони взагалі не виконують), а потім звинувачує Україну в тому, що це ми порушуємо Мінські домовленості. Отака дуже цікава позиція російської делегації, причому публічно вона одна, а в переговорному процесі — дещо інша.