Італія відкрила Євро-2020 розгромом турків, а матч Данія — Фінляндія ледь не завершився трагедією

15.06.2021
Італія відкрила Євро-2020 розгромом турків, а матч Данія — Фінляндія ледь не завершився трагедією

Футболіст данської збірної Крістіан Еріксен (праворуч) прямо на полі пережив зупинку серця — згодом його стан стабілізувався. (Фото з сайту theathletic.com.)

Євро-2020, початку якого через пандемію довелося чекати аж 5 років, нарешті стартувало.

 

У матчі-відкритті у Римі одні з фаворитів турніру — італійці — легко розгромили турків, не дозволивши їм створити бодай моменту.


А от другий день континентального форуму ледь не завершився трагедією: у матчі з Фінляндією на рівному місці втратив свідомість хавбек данської збірної Крістіан Еріксен.

 

Прямо на полі медики влаштували футболісту комплекс реанімаційний заходів (так звану серцево-легеневу реанімацію) й, на щастя, змогли привести його до тями.

 

Після таких драматичних подій матч довелося зупинити. Однак за кілька годин поєдинок усе ж дограли. Фіни мінімально здолали деморалізованих данців, проте всіх цікавив саме стан Еріксена.


Згодом представники данської федерації заявили, що стан футболіста стабілізувався — Еріксен перебуває у лікарні, де пройде додаткове обстеження.

 

Пізніше лікар збірної Мартін Боесен офіційно прокоментував, що ж сталось з Еріксеном.

 

«У нас поки нема пояснення, що спричинило хворобу, поки не знаю, як на це відповісти. Він був фактично мертвий, була зупинка серця. Не знаю, як нам вдалося повернути його до життя, це відбулося дуже швидко, завдяки дефибрилятору. Еріксен у хорошому стані, він усе ще в лікарні, де з’ясовують, що з ним трапилося. Але результати тестів дуже хороші», — сказав він.


За словами лікаря, футболіст не пам’ятає, що з ним трапилося у момент нападу.


А в неділю ввечері сам Еріксен розповів про своє самопочуття та подякував усім за підтримку.


«Вдячний вам усім, я не збираюся здаватися. Відчуваю себе краще зараз, але хочу зрозуміти, що трапилося. Хочу сказати «дякую» усім за те, що ви для мене зробили», — сказав півзахисник збірної Данії.


В іншому матчі квартету B бельгійці — бронзові призери останнього «мундіалю» — «на класі» здолали росіян завдяки дублю Ромелу Лукаку, який один із своїх голів присвятив своєму одноклубнику Еріксену.


«Я був наляканий цією ситуацією з Крістіаном, адже  разом з ним ми провело багато часу в клубі, він мій хороший друг. Зараз мої думки з ним та його сім’єю», — не приховував емоцій бельгійський бомбардир.


Натомість фаворит групи С та претендент на місце у плей-оф — Англія — вперше у своїй історії виграла стартовий матч ЧЄ. У попередніх дев’яти матчах-відкриттях «леви» п’ять разів грала внічию та чотири — програвали, і у матчі з хорватами, нарешті, перервали невдалу серію.


«Гравці відмінно впоралися з тиском у цьому непростому і дуже важливому матчі. Нам було важливо здобути три очки у першому матчі.

 

Більшу частину поєдинку ми контролювали гру, не дали Хорватії створити багато моментів і небезпечно діяли попереду. Головне було тримати під тиском півзахисників Хорватії, і нам це вдалося», — похвалив своїх футболістів головний тренер англійців Гарет Саутгейт.


До речі, як пишуть британські ЗМІ, Саутгейт залишиться на посаді наставника команди незалежно від підсумкового результату збірної на Євро.

 

За даними місцевих журналістів, у британській асоціації задоволені вектором, як розвиваються молоді гравці, та вимагатимуть максимального результату вже на чемпіонаті світу-2022.

ТАБЛО

Євро-2020. 1-й тур. Група А. Туреччина — Італія — 0:3 (Демірал, 53 (у свої ворота); Іммобіле, 66; Л. Інсіньє, 79), Уельс — Швейцарія — 1:1 (Мур, 74 — Емболо, 49).
Група B. Данія — Фінляндія — 0:1 (Похьянпало, 60), Бельгія — Росія — 3:0 (Р. Лукаку, 10, 88; Меньє, 34).
Група D. Англія — Хорватія — 1:0 (Р. Стерлінг, 57).