Примірка дорослого «шолому»: 18-річна Марта Костюк здобула найкращий серед українок результат на «Ролан Гарросі»

09.06.2021
Примірка дорослого «шолому»: 18-річна Марта Костюк здобула найкращий серед українок результат на «Ролан Гарросі»

У Парижі Марта Костюк відчула в собі сили боротися за найвищі відзнаки. (Фото з сайту sport.ua.)

Після того як цьогорічний «Ролан Гаррос» дуже рано залишили дві перші сіяні тенісистки турніру, подумалося, що перед примою вітчизняного тенісу Еліною Світоліною відкриваються непогані перспективи для здобуття першої в її кар’єрі перемоги на турнірах з серії «Великого шолому».

 

Утім скористатися нагодою посіяна на «РГ»-2021 під п’ятим номером знана українка не змогла, залишивши Париж уже після тре­тього раунду змагань.


Привчивши в попередні роки уболівальників до яскравих перемог на рейтингових турнірах WTA, останнім часом Світоліна відчутно збавила оберти.


Хоча, можливо, нині вона просто перебуває на ігровому плато, переводячи подих під час виснажливого сходження до заповітної вершини. Власне позиції 26-річної одеситки в рейтингу Жіночої тенісної асоціації вже давно залишаються практично незмінними.

 

Чимало часу провівши в статусі п’ятої ракетки планети, тепер найсильніша тенісистка України перебуває на шостому щаблі й після завершення «Ролан Гар росу», скоріше за все, так і залишиться на своїй попередній позиції.


А от 18-річна Марта Костюк в оновленому рейтингу WTA, котрий оприлюднять наступного понеділка, зробить серйозний стрибок угору.

 

Дійшовши цьогоріч на Відкритому чемпіонаті Франції до четвертого кола, юна киянка заробила хорошу порцію залікових очок, тож зможе піднятися одразу на 16 сходинок і перейти з дев’ятого до сьомого десятку першої сотні найкращих тенісисток світу.


Підйом на 65-й рядок табелю про ранги WTA стане для Марти новим персональним рекордом. Утім, здається, не це головне для Костюк, яку в 1/8 фіналу «РГ» зупинила Іга Свьонтек з Польщі — 3:6, 4:6. Зігравши проти чинної тріумфаторки турніру в тенісний «прайм-тайм» на центральному корті Парижа, Марта зрозуміла, що перебуває на рубежі нових можливостей.


«Якщо глобально говорити про матч зі Свьонтек, то він справді вийшов класним. Єдине, чого мені не вистачило, — це досвіду», — так оцінила свій останній на цьогорічному «Ролан Гарросі» поєдинок Костюк.


У грі проти переможниці минулорічного ґрунтового «шолому» українка місцями демонструвала напрочуд яскравий та зрілий теніс. Утім, як і відзначила сама українка, її грі бракувало стабільності та впевненості. Скажімо, у Марти було сім можливостей взяти гейм на подачі суперниці, проте реалізувати таку можливість вона змогла лише двічі.


Відчувалося, що після локальних невдач Костюк доволі часто опинялася в полоні негативних емоцій, після чого в її діях виникав невеликий спад. Утім, навіть за таких умов вона гідно трималася на корті, що визнала і її опонентка. «Костюк була на корті всюди, у неї велике майбутнє», — резюмувала Свьонтек.


Повірила в свою зірку після цього матчу й сама Марта, заявивши, що цілком реально в цьому році може замахнутися на виграш турніру з серії «Великого шолому».

 

«Усе, через що ви проходите, готує вас до того, про що ви просили», — так охарактеризувала в «Інстаграмі» свою цьогорічну паризьку історію третя ракетка України.

 

Вочевидь, подумки Марта, котра в своєму активі має перемогу на юнацькому «Аустреліен оупен», нині готує себе вже до боротьби за дорослий «шолом».

 

Перший серйозний крок вона вже зробила. Далі ж можна лише додавати.