«Героям Слава!» Як патріотична форма збірної України на Євро-2020 збурила Росію

08.06.2021
«Героям Слава!» Як патріотична форма збірної України на Євро-2020 збурила Росію

Найцінніший для всіх українців обрис цілісної країни.

На відтермінованому через коронавірус чемпіонаті Європи з футболу UEFA EURO 2020 національна збірна України виступатиме в новій формі з написом «Слава Україні!» та обрисом мапи нашої держави.

 

Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко недаремно її назвав особливою.


«Головним її атрибутом стане оберіг і символ, дорогий серцю кожного українця. Це найцінніший для всіх нас обрис нашої країни. Єдиної і неподільної батьківщини з Кримом, Донецьком, Луганськом, Києвом, моїм рідним Дніпром, Львовом, Одесою і всіма містами і селами, де головною мелодією з дитинства є мелодія національного гімну. Де на «Слава Україні!» відповідають гаслом «Героям слава!» і яке тепер також буде на формі та надихатиме наших футболістів на нові перемоги», — пояснив Андрій Павелко.


«Це надзвичайно важливо і для футболістів, які дуже хвилюються і мріють виступити якнайкраще на Євро-2020, і для мільйонів наших уболівальників, які вірять у команду Андрія Шевченка. Футбол і національна збірна — єднають Україну! Слава Україні!» — акцентував президент Української асоціації футболу.


Зауважимо, що свого часу — у 2018 році — Верховна Рада затвердила вітання «Слава Україні!» у війську та в поліції.


Нині не забарилася досить очікувана гнівна реакція РФ на таке «зухвальство» українців, які 6 червня презентували нову форму й яку цими днями Спілка європейських футбольних асоціацій схвалила. Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова назвала «обманкою» зображення карти України з окупованим Кримом на формі українських футболістів для участі в чемпіонаті Європи.


«Українська футбольна команда на своїй формі приєднала територію України до російського Криму. Пояснення таке ж метафізичне, як і сама відчайдушна мистецька акція — нібито це повинно надати гравцям сил.


Шкода, що тільки на це вся надія. Прийом не новий. Називається тромпльой­ (trompe-l’оеil) — спосіб зображення і сукупність технічних прийомів, що створюють ілюзію неможливого, або навпаки — уявлення доступного, відчутного, але насправді неіснуючого.

 

У російській мові є простий аналог складного терміна — «обманка», — з роздратуванням заявила російська сумновідома речниця.


А депутат Держдуми РФ Дмитро Свищов вважає, що УЄФА має заборонити збірній України виступати в патріотичній формі на чемпіонаті Європи.


Нагадаємо, що чемпіонат Європи з футболу UEFA EURO (проводиться кожні чотири роки серед національних збірних, які входять до складу УЄФА, і який повинен був пройти з 12 червня по 12 липня 2020 року) через пандемію коронавiрусу COVID-19 пройде на рік пізніше: з 11 червня по 11 липня 2021 року.


При цьому, як і літні олімпійські ігри в Токіо, збереже в назві приставку «2020» в маркетингових цілях. Це буде перший чемпіонат Європи з футболу, який був перенесений у зв’язку з надзвичайними обставинами.

 

23 квітня нинішнього року УЄФА вирішила, що глядачі будуть допущені на матчі турніру. Однак на більшості матчів, включаючи півфінали і фінал, заповнюваність трибун складе не більше 50%.