Ще один «Севастополь» на Червоному морі: Росія створить свою військову базу у Судані

08.06.2021
Ще один «Севастополь» на Червоному морі: Росія створить свою військову базу у Судані

Російський бойовий корабель «Адмірал Григорович» у Порт-Судані.

«Угоду зі створення постійної військово-морської бази в Судані укладено. І об’єктивних підстав для її перегляду немає», — повідомив глава комітету Ради Федерації Росії Віктор Бондарєв.

 

Під «підставами для перегляду» він мав значний тиск США на владу Судану відмовитися від цього задуму.

 

За словами Бондарєва, створення бази є взаємовигідним проєктом, оскільки військово-морська присутність Росії з її потужним озброєнням стане для Судану гарантією спокійного життя в довгостроковій перспективі.


Бондарєв додав, що Судан через своє географічне розташування розглядається як вигідний транзитний шлях і деякі геополітичні гравці прагнуть його контролювати.

 

У цьо­му сенсі Росія може стати захистом як від зовнішньої інтервенції недружніх країн, так і від внутрішніх потрясінь.

 

Створення російської військової бази в Судані важливо і необхідно для забезпечення стратегічної стабільності і військової безпеки в макрорегіоні, аргументують у Кремлі.

 

Для Росії створення військової бази на узбережжі Червоного моря в Судані означає повернення в світовий океан. Суднам Північного і Балтійського флотів Росії не доведеться здійснювати тривалі переходи для того, щоб кілька місяців провести в Індійському океані.

 

«Власна злітно-посадкова смуга дозволить відправляти російські екіпажі на службу літаками повтіряно-космічних сил РФ», — сказав Бондарєв.


З бази можна буде контролювати рух кораблів Суецьким каналом та всю ситуацію на Близькому Сході. Адже у Росії вже є військові бази в підконтрольній їй Сирії.

 

У грудні 2020 року Росія уклала угоду про створення бази російського флоту в Судані, згідно з яким ВМФ зможе 25 років користуватися пунктом матеріально-технічного забезпечення в цій країні.

 

У документі зазначається, що в Судані зможуть одночасно перебувати не більше чотирьох російських суден, у тому числі з ядерною енергетичною установкою, і не більше 300 осіб.


У листопаді минулого року президент Росії Володимир Путін доручив міноборони РФ підписати з владою Судану угоду про створення пункту матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту Росії на Червоному морі. Угода була підписана в грудні.

 

Відповідно до документа, Хартум безоплатно передає Москві в користування частину міста Порт-Судан і прилеглої акваторії, яка на цей час іменується морською базою «Фламінго». Росія натомість почне поставляти Судану озброєння і військову техніку. Угода була укладена терміном на 25 років.


Якщо з’являється російська база в Судані, то це означає, що в Росії з’являється можливість забезпечити базування там бойових кораблів і літаків, а прилеглі райони Індійського океану опиняються в зоні російського впливу.

 

Таку думку в розмові з російським медіа-ресурсом «Лєнта.ру» висловив заступник президента Російської академії ракетних і артилерійських наук (РАРАН) з інформаційної політики, доктор військових наук Костянтин Сівков.


За даними газети «Коммєрсант», з 2016 року Росія отримала три пропозиції про розміщення військової бази в Африці: в Східній Лівії, в Сомаліленд (самопроголошена «республіка» в Сомалі) та в Судані.