Неочікуваний сценарій: дві найсильніші команди чемпіонату «Київ-Баскет» і «Дніпро» програли у півфіналі

08.06.2021
Неочікуваний сценарій: дві найсильніші команди чемпіонату «Київ-Баскет» і «Дніпро» програли у півфіналі

«Запоріжжя», — четверта команда «регулярки» — сенсаційно залишила за бортом фіналу її найсильнішу команду. (Фото з сайту ФБУ.)

Абсолютно неочікуваним буде фінал у чоловічій баскетбольній суперлізі.

 

Звання переможця чемпіонату України розіграють «Прометей» із Кам’янського та «Запоріжжя», хоча багато хто в «золотій» серії сподівався побачити протистояння двох найсильніших команд регулярного сезону — «Київ-Баскета» та «Дніпра».


Утім жодному з фаворитів чемпіонських перегонів не вдалося здолати півфінальний бар’єр. Переможець «регулярки» зіштовхнувся з непрохідним колективом із Запоріжжя.


У вирішальному поєдинку серії підопічні Айнарса Багатскіса мали перевагу власного майданчика, однак лише цієї преференції виявилося відверто мало для виходу в фінал. Розгром, який вчинили запорізькі баскетболісти київським «бджолам», — 92:66 — одразу так і не осягнеш.


І навряд чи такий провал київської команди можна пояснити лише відсутністю в п’ятому півфінальному матчі одного з її лідерів, майстра триочкових кидків — Олександра Мішули, котрий через нестерпний біль у травмованому плечі був змушений піти на «лікарняний».


Упродовж непростої серії із «Запоріжжям» очільник «Баскета» постійно наголошував, що в разі, коли з ігрової обойми хтось випадає, інші його гравці повинні компенсувати це.


Якоюсь мірою хлопцям Багатскіса це вдавалося. До вирішального поєдинку півфіналу «Київ-Баскет» та «Запоріжжя» підійшли з рівним доробком, непогано при цьому вивчивши сильні та слабкі сторони один одного.


Водночас перед вирішальним двобоєм серії столичний клуб активно кликав вболівальників на трибуни, прагнучи залучити під купол «Венето-арени» якомога більшу армію фанів. Мабуть, в таборі «жовто-чорних» сильно потребували «шостого» гравця на майданчику.

 

Однак, у підсумку, щасливим київський паркет став для запорізького клубу. Після гри в «Київ-Баскеті» зробили особливий акцент на крутість групи підтримки гостьової команди. Певно, її роль у загальному здобутку «Запоріжжя» дуже пристойна.


Свого героя має й дніпропетровське дербі, в якому сперечалися «Дніпро» та «Прометей». Не буде перебільшенням, якщо головним творцем успіху команди з Кам’янського, назвемо ізраїльського наставника Ронена Гінзбурга. Очоливши команду незадовго до початку «плей-оф», він швидко поставив її на переможний шлях.

 

Попри те, що на фініші «регулярки» «Прометей» програв «Дніпру» боротьбу за друге місце, останнє слово залишилося все ж за колективом Гінзбурга.

 

Що цікаво, у півфіналі дніпрянам вдалося виграти у земляків лише один матч.

 

Утім і для них можна знайти виправдання, адже грати «плей-оф» довелося без Дениса Журавльова, котрий після багатьох років роботи залишив посаду головного тренера «Дніпра».


Щоправда, після виходу до фіналу без керманича залишився й «Прометей». Гінзбург — за сумісництвом головний тренер збірної Чехії — змушений був відправитися в розташування чеської національної команди, наголосивши, що в Кам’янському залишилася хороша команда його асистентів та самих баскетболістів.