Є що приховувати: окупанти знову і знову глушать безпілотники ОБСЄ на Донбасі

04.06.2021

Уперше за тривалий період упродовж доби 2 червня та станом на 7-му годину ранку 3 червня в районі проведення операції Об’єднаних сил  порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Але протягом травня на російсько-українській війні загинуло шестеро наших бійців — три солдати, два сержанти, один офіцер: Дмитро Товчигречка, Сергій Коробцов, Юрій Опришко, Віктор Городніченко, Павло Колесник, Максим Польовий. Найстаршому було 42, а наймолодшому — 22 роки.


Чималу ціну заплатили й окупанти: у травні члени НЗФ «ЛДНР» втратили 43 людини вбитими (з них небойові — 42, бойовий — один) і 58 пораненими (всі небойові), також вони втратили один безпілотний літальний апарат — про це повідомив офіцер ЗСУ Сергій Нещадим.


За даними розвідки, росіяни продовжують посилювати бойові можливості терористів. У Міноборони повідомляють, що в травні на окуповану частину Донбасу через російський кордон завезли нові партії артилерійського та стрілецького озброєння, а також боєприпаси російського виробництва.

 

Крім того, розвідка інформує, що військові інструктори ЗС РФ в ОРДЛО проводили підготовку найманців для комплектування розвідувально-диверсійних груп, снайперських і саперних підрозділів.


Також, за інформацією з Міноборони, бойовики мінують території біля лінії зіткнення.

 

При цьому окупанти використовують міни російського виробництва, заборонені міжнародними конвенціями, що створює небезпеку для мирних жителів.


Російсько-окупаційні війська перешкоджають польотам БПЛА СММ ОБСЄ поблизу лінії розмежування: за минулий тиждень із 54 польотів, здійснених БПЛА Місії, 27 зазнали перешкод ворожих РЕБ.


Крім того, з 30 травня о 13:11 у населеному пункті Веселогорівка Луганської області в результаті перешкод РЕП, спричинених застосуванням окупантами станцій радіоелектронної боротьби російського виробництва, було втрачено БПЛА СММ ОБСЄ малого радіуса дії.


З огляду на збільшення кількості випадків перешкоджання діяльності Місії, зокрема радіоелектронного впливу на літальні апарати Місії (придушення або перехоплення сигналу управління БПЛА) з боку збройних формувань РФ в ОРДЛО, Українською стороною було проведено низку відповідних заходів iз розслідування подібних фактів і виявлення місць розташування джерел радіоелектронного впливу окупантів.

 

В результаті розслідування вказаних інцидентів тільки в період з 27.05 по 30.05.2021 року виявлено 14 фактів створення загороджувальних перешкод (глушіння сигналу управління і телеметрії БПЛА) за допомогою засобів радіоелектронного придушення, що розташовані на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

 

При цьому радіус дії комплексів РЕП, що є в розпорядженні ЗФ РФ, становить до 90 км.


Як зазначається, всього, відповідно до звітів СММ ОБСЄ протягом квітня 2021 року, Місією зафіксовано 396 випадків глушіння польотів БПЛА СММ, у тому числі над непідконтрольною територією — близько 300.

 

Також із середини березня поточного року окупанти активно здійснюють глушіння польотів БПЛА над підконтрольною уряду України територією. На даний час зафіксовано понад 100 таких випадків.


Метою дій збройних формувань РФ із перешкоджання польотам БПЛА СММ ОБСЄ саме над підконтрольною уряду України територією є дискредитація Збройних сил України.

 

Про це свідчить той факт, що значна частина випадків глушіння припадає на район Бахмут — Костянтинівка — Степанівка, а об’єктом впливу засобів РЕП є БПЛА дальнього радіуса дії S-100, злітний майданчик якого розташований у цьому районі.


Зауважимо, що саме БПЛА S-100 є чи не єдиним засобом спостереження за неконтрольованою ділянкою кордону України з РФ, у зв’язку з чим Українська сторона вкрай зацікавлена в безперешкодному здійсненні польотів БПЛА цього типу.