Змагання за змагання: чому хокейні клуби хочуть створити Всеукраїнську асоціацію

04.06.2021
Змагання за змагання: чому хокейні клуби хочуть створити Всеукраїнську асоціацію

В українському хокеї точиться запекла боротьба за право організовувати та проводити чемпіонат України. (Фото з сайту uhl.ua.)

У вітчизняному хокейному господарстві з’явилася нова велика громадська організація, котра за всіма атрибутами дуже схожа на профільну федерацію.

 

Подія, можна сказати, нетривіальна, адже поява Української хокейної асоціації з громадськими осередками в 24 регіонах країни за наявності існуючої Федерації хокею України сприймається не інакше, як створення альтернативного (чи паралельного) ФХУ органу управління.


Метою нової організації називають забезпечення методологічної, кадрової та фінансової підтримки дитячого хокею в Україні, створення повноцінної молодіжної хокейної ліги, а також проведення дорослих та жіночих чемпіонатів країни.

 

Зауважимо, що саме через останній пункт — право на організацію національного чемпіонату серед чоловічих команд — розгорівся серйозний конфлікт між ФХУ та Українською хокейною лігою.


Пославшись на невиконання УХЛ умов контракту, федерація в односторонньому порядку розірвала існуючу угоду й заявила, що з наступного сезону самостійно займатиметься проведенням ЧУ.

 

Підтверджуючи ж свої наміри, у ФХУ заявили про співпрацю з відомим вітчизняним хокеїстом, колишнім гравцем НХЛ Дмитром Христичем, якому очільник федерації Георгій Зубко запропонув обійняти пост директора чемпіонату України з хокею з шайбою в новому сезоні-2021/2022 і в координації зі Спортивним комітетом і Спортивною дирекцією Федерації працювати над організацією національної першості.


Водночас юристи ФХУ наголосили, що «тільки одна національна федерація, статус якої є лише у Федерації хокею України, може проводити офіційний чемпіонат України згідно з Законом України «Про фізичну культуру і спорт».


У заяві, оприлюдненій на офіційному сайті ФХУ, підкреслюється, що саме участь у чемпіонаті України, а не в будь-яких інших змаганнях, надає команді-учасниці низку преференцій, зокрема, можливість виступу на міжнародній арені. (А у наступному сезоні одразу дві вітчизняні команди гратимуть у єврокубках: «Донбас» першим з українських колективів зіграє в хокейній Лізі чемпіонів, а «Сокіл» змагатиметься в Континентальному Кубку).


До того ж у повідомленні наголошується, що, відповідно до чинного Договору з Міністерством молоді та спорту України, тільки ФХУ має виняткове право представляти український хокей на міжнародних змаганнях і проводити їх на території України.

 

І саме Федерація має комунікувати з організаторами таких міжнародних змагань, як Ліга чемпіонів чи Континентальний Кубок, а не інші хокейні суб’єкти, адже це може призвести до негативних наслідків — аж до дис­кваліфікації української команди чи країни-члена Міжнародної федерації хокею (IIHF). Насправді від того, чию сторону в цьому протистоянні візьме Міжнародна федерація хокею на льоду, значною мірою й залежатиме подальший хід цього конфлікту.


Ідеолог і натхненник створення УХА, президент ХК «Донбас» Борис Колеснiков каже, що поява нової Всеукраїнської хокейної організації — це жодним чином не альтернатива ФХУ.

 

«Усі клуби та обласні асоціації зібралися для того, щоб об’єднати зусилля. При цьому ФХУ як юридична особа може влитися у справжню хокейну сім’ю, а не імітувати видимість роботи», — заявив він після завершення установчого конгресу УХА.

 

До слова, її президентом обрали олімпійського чемпіона, знаного в минулому «енхаелівця» Олексія Житника, котрого, до слова, ФХУ не допустила до виборів президента організації.


Відтоді конфлікт між федерацією та професіональними клубами з кожним днем лише загострювався.

 

Коли ж ФХУ відкрила дисциплінарне провадження проти одного з хокеїстів з трьох вітчизняних клубів, які не прибули на тренувальний збір збірної України, стало зрозуміло, що сторони є далекими від порозуміння.

 

Зрештою, після народження УХА історія стала ще заплутанiшою. Утім зрозуміло, що двоє гравців на одній позиції довго грати не зможуть. Варто чекати ендшпілю.