Генсек ОБСЄ відвідала Донбас: необхідно відкривати нові пункти пропуску

01.06.2021

На фронті знову втрати: вранці 27 травня від кулі російського снайпера на Луганщині, неподалік населеного пункту Новотошківське, загинув 37-річний Максим Польовий — заступник командира батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

 

Офіцер народився у селищі Наркевичі (Хмельницький район), воював за Україну з 2014 року, про­йшов Дебальцеве. У нього залишилися батьки, дружина та двоє дітей.


Росіяни не припиняли обстрілювати позиції ЗСУ і 30 травня — упродовж доби в районі проведення операції Об’єднаних сил вони чотири рази порушили режим припинення вогню.


Поблизу населеного пункту Майорське російсько-окупаційні війська відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру, ручних та станкових протитанкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї. У тому ж напрямку окупанти двічі з ручних протитанкових гранатометів здійснили дистанційне мінування мінами ПОМ-2.


По позиціях українських захисників на околицях населеного пункту Золоте-4 окупанти вели вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. Бойових втрат серед наших захисників немає.


Українська сторона СЦКК, використовуючи координаційний механізм, оперативно реагувала на порушення через СММ ОБСЄ.
Станом на 7-му годину ранку 31 травня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Ситуація в зоні ООС повністю контрольована українськими військовослужбовцями.


Генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Хельга Шмід у п’ятницю, 28 травня, відвідала Донбас, зокрема ознайомилася з роботою КПВВ «Новотроїцьке». «На контрольно-пропускному пункті «Новотроїцьке» я бачила, як на підконтрольній уряду України стороні робляться спроби допомогти людям перетнути лінію зіткнення. Терміново необхідно забезпечити свободу пересування, зокрема відкривати нові та існуючі пункти пропуску», — написала Шмід на своїй сторінці в Twitter.
У свою чергу, голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко повідомив, що обговорив з генсеком ОБСЄ і першим заступником міністра закордонних справ України Еміне Джапаровою безпеку і гуманітарну ситуацію в Донецькій області, а також роботу КПВВ. «Пані Шмід високо оцінила той факт, що з української сторони всі КПВВ відкриті», — написав Кириленко на сторінці в Facebook.


Він зазначив, що пані Шмід висловила задоволення тим, як добре обладнаний КПВВ «Новотроїцьке», особливо в частині надання медичної допомоги. Зокрема люди, які перетинають КПВВ, можуть пройти тестування на наявність COVID-19.


Кириленко поінформував ОБСЄ про те, що представники окупаційної влади з невідомих причин залишають свої КПВВ закритими, завдаючи шкоди людям, які живуть на тимчасово окупованій території і не мають можливості виїхати на вільну від окупантів частину України.


Наголосимо, що у цей же день росіяни скинули з безпілотника протипіхотні осколкові міни, одна з яких впала поблизу будинку мирних мешканців у селі Гранітне на Донеччині.
Міни такого типу заборонені міжнародними конвенціями, що регулюють правила ведення війни. Особливість у тому, що такі вибухові пристрої встановлюються самостійно й стабілізують себе, викидаючи ніжки.

 

Окрім того, міна викидає чотири нитки по 10 метрів. Якщо їх зачепити навіть на два міліметри, вона підривається. Також пристрій має механізм самоліквідації, який може спрацювати від чотирьох до 100 годин після запуску.


Як повідомила поліція Донеччини, 27 травня близько 23:00 на позиції ЗСУ зі сторони так званої «ДНР» біля смт. Верхньоторецьке вийшла 16-річна дівчина. Вона разом з бабусею, яка є її опікуном, проживає у місті Горлівка та має паспорт так званої «Донецької народної республіки».


Правоохоронці встановили, що неповнолітня, після відпочинку з друзями, перетнула мінні поля (пройшовши понад 10 кілометрів) і свідомо ви­йшла на лінію розмежування смт. Верхньоторецьке. Вона повідомила про бажання проживати на території неокупованої України. Зі слів дівчини, вона має родичів на заході України.


Наразі дівчиною опікуються ювенальна поліція Донеччини та соціальна служба. Її оглянули медики, тілесних ушкоджень немає. Із підлітком працюють психологи. До встановлення всіх обставин неповнолітня перебуватиме у притулку під наглядом поліцейських та працівників органів опіки дітей.


У поліції також додали, що з нею вже попрацювала СБУ, і питань у них немає. Правоохоронці вже планують зробити їй українські документи і навіть думають про пошук університету.