Байден і Путін зустрінуться 16 червня у нейтральній Женеві: про що будуть говорити

28.05.2021

Зустріч президента США Джон Байдена з президенткою Європейської Комісії (ЄК) Урсулою фон дер Ляйен i головою Європейської ради Шарлем Мішелем відбудеться 15 червня в Брюсселі.

 

Про це повідомила Європейська служба зовнішніх справ (ЄСЗС) за підсумками зустрічі генерального секретаря ЄСЗС Стефано Санніно iз заступницею держсекретаря США Венді Шерман.


Саміт ЄС—США відбудеться наступного дня після запланованого на 14 червня саміту Північноатлантичного альянсу (НАТО), що також відбудеться в Брюсселі.

 

Вашингтон i Брюссель розглядають саміт ЄС—США як «важливий крок у відновленні трансатлантичного партнерства».

 

У квітні Урсула фон дер Ляйен і Шарль Мішель заявили про намір обговорити на саміті ЄС—США такі питання, як подолання наслідків пандемії, боротьба зі змінами клімату, а також питання безпеки, зазначає інформагенція dpa.


Президенти Сполучених Штатів і Росії Джо Байден і Володимир Путін зустрінуться 16 червня в Женеві. Про проведення цієї зустрічі повідомили в Білому домі та Кремлі.

 

«Лідери обговорять увесь спектр нагальних питань, оскільки ми прагнемо відновити передбачуваність і стабільність у відносинах між США та Росією», — йдеться в поширеній Білим домом заяві. У Білому домі наголошували, що на зустрічі з Путіним серед інших тем Байден планує обговорити Україну та Білорусь.


«Ми розглядаємо зустрічі з російським президентом не як нагороду, а як ключовий елемент захисту американських інтересів», — зазначила речниця Білого дому Джен Псакі.

 

За її словами, Байден хоче обговорити примусову посадку літака Ryanair й арешт Романа Протасевича та його дівчини білоруськими силовиками. На це відреагував білоруський диктатор Лукашенко. Мовляв, якщо Путін і Байден хочуть обговорити ситуацію в Білорусі, вони можуть прилетіти до Мінська.

 

Він пообіцяв посадити літак американського лідера Джо Байдена, якщо той прилетить до Мінська на переговори з Володимиром Путіним. Відео виступу Лукашенка на зустрічі з парламентаріями і представниками органів влади опубліковано в Telegram-каналі ONT NEWS.

 

«Ну, а може, ризикне. Ми ж запросто посадити літак можемо. У нас дві смуги, на будь-яку сяде», — сказав Лукашенко, викликавши оплески і сміх присутніх. Білоруський диктатор пообіцяв підняти три винищувачi для супроводу прильоту зі Швейцарії президента США від кордону з Польщею.

 

«Ми три поставимо: два збоку і в хвості один. Для безпеки можемо підстрахувати ще. Бо якщо з ПЗРК на посадці, то винищувач наш підведе лайнер його просто на злітно-посадкову смугу. Тому ласкаво просимо, чекаємо його в Білорусі», — сказав Лукашенко.

 

І пообіцяв гідно зустріти колег і вислухати «всі гидоти», які прессекретар Білого дому Джен Псакі напише Байдену, а той повторить йому.

 

«Буде відверта розмова. А сидіти в Швейцарії і вчити Путіна проблем Білорусі — це смішно», — заявив він.


Зустріч президентів США та Росії може пройти в готелі InterContinental в Женеві. Про це повідомляє швейцарське видання Le Temps. Згідно з публікацією, при виборі місця проведення саміту важливу роль вiдiграватиме його місцезнаходження.

 

Уточнюється, що InterContinental розташований поруч з офісами міжнародних організацій ООН у Женеві і Міжнародним центром конгресів (CICG).

 

При цьому офіційного підтвердження цiєї інформації поки немає. Також видання нагадало, що в 1985 році в InterContinental відбулася зустріч генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова з президентом США Рональдом Рейганом.


Як вказує Сі-Ен-Ен, зустріч президентів США і РФ у Женеві відбудеться по завершенні першої міжнародної поїздки Байдена з моменту його вступу на посаду.

 

Очікується, що під час свого першого великого європейського турне Байден у Великій Британії візьме участь у саміті «Великої сімки», а також проведе переговори з лідерами країн ЄС і НАТО.