Цивільні у вогні: окупанти на Донеччині знову вдарили ракетами по мирних мешканцях

26.05.2021
Цивільні у вогні: окупанти на Донеччині знову вдарили ракетами по мирних мешканцях

У понеділок окупанти стріляли зі сторони Горлівки. (Фото пресгрупи ООС.)

Російсько-окупаційні війська, які кілька днів тому обстріляли цивільних у Пісках, знову застосували проти мирних мешканців протитанковий ракетний комплекс.

 

Обстріл було здійснено 24 травня з передмістя Горлівки — шахти 6,7.

 

У тому районі з середини травня діють гарантії безпеки на проведення ремонтно-відновних робіт по обидві сторони від лінії розмежування.

 

Зазначені дії окупантів спрямовані на провокування Збройних сил України на відкриття вогню у відповідь iз подальшим їх звинуваченням у порушенні режиму припинення вогню саме в районі, де діють дзеркальні гарантії на безпечне проведення робіт.


Унаслідок обстрілу одна з ракет влучила в гаражний кооператив «Північний», друга — в житловий будинок, що в населеному пункті Північне.

 

Маркування на залишках ракет вказує, що це боєприпаси російського виробництва, та підтверджує безпосередню участь Російської Федерації у розв’язуванні агресії та вчиненні злочинів проти людяності в Україні.

 

Українська сторона СЦКК оперативно верифікувала обстріл i за допомогою встановленого координаційного механізму поінформувала Місію ОБСЄ.


Уже традиційно, на жаль, у районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано порушення режиму припинення вогню: 24 травня зайди вісім разів обстріляли позиції ЗСУ.

 

Поблизу населених пунктів Авдіївка та Невельське найманці відкривали вогонь iз мінометів 120-го калібру. Неподалік Водяного противник здійснив обстріл із ручних протитанкових i підствольних гранатометів.


У передмісті населених пунктів Павлопіль i Південне окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів, а біля Пісків — зі стрілецької зброї. У районі населеного пункту Шуми ворог застосував протитанковий ракетний комплекс.


Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України за попередню добу немає. На обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь.
Станом на 7-му годину ранку 25 травня порушень припинення вогню не зафіксовано.


Варто наголосити, що на окупованій території Донецької та Луганської областей незаконно привласнюють житло українців: окупаційна адміністрація має намір переводити нерухомість у муніципальну власність.

 

Радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що дії російських угруповань можуть спровокувати міжнародні наслідки для РФ: «Наразі МЗС активно працює у цьому напрямку, й ухвалення рішення залежить від подальших кроків окупаційних адміністрацій».

А ТИМ ЧАСОМ…

Російсько-окупаційні війська залишають повністю заблокованими дорожні коридори через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка».

 

Рух дорожнім коридором до контрольного пункту «Новотроїцьке» окупанти відкривають лише двічі на тиждень, але пасажиропотік суттєво обмежений. При цьому минулого тижня російські найманці тричі порушили режим роботи гуманітарного дорожнього коридору, направляючи громадян через лінію розмежування після завершення часу роботи КПВВ.


За тиждень через КПВВ прослідували 213 громадян i 41 транспортний засіб у бік тимчасово окупованої частини Донеччини, а 268 громадян i 59 транспортних засобів — у напрямку контрольованої території.

 

Щоденно пропускні операції здійснювалися лише в КПВВ «Станиця Луганська». Пасажиропотік там, у порівнянні з попереднім тижнем, збільшився на 20%.

 

Загалом, військовослужбовці Держприкордонслужби України оформили на тимчасово окуповану територію 5 тис. 750 осіб, на контрольовану територію — 6 тис. 405 осіб.


Крім того, проросійські бойовики не допустили на тимчасово окуповану територію України 26 громадян.

 

Зі слів людей, серед причин відмов у пропуску були у «Станиці Луганській» — відсутність зареєстрованого місця проживання на тимчасово окупованій Луганщині, а в «Новотроїцьке» — відсутність у списках осіб, яким надано дозвіл на пропуск. Прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.


Через КПВВ «Новотроїцьке» проїхали 17 вантажівок iз гуманітарною допомогою від Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Для потреб мешканців тимчасово окупованої території України доправлено 167,9 тонни вантажу, зокрема гігієнічні набори та будівельні матеріали.