Державна лихоманка: звідки на ринку електроенергії цінові аномалії

25.05.2021

Український ринок електроенергії продовжує лихоманити: через неврегульованість, інтереси його учасників та підігрування їм у цьому з боку державних регулюючих органів.

 

Як вважає директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, цінові аномалії на українському оптовому ринку електроенергії є наслідком адміністративного втручання у цінову політику і маніпуляцій.


«Наше дослідження, яке ґрунтується на застосуванні математичного апарату, засвідчує низький рівень кореляції між енергетичними ринками України та ЄС. Дана аномалія не може бути пояснена ні чим іншим, крім як штучними маніпуляціями на українському ринку», — заявив він, додавши, що падіння цін лише частково можна пояснити температурними і погодними факторами, а також тим, що включилась генерація з відновлюваних джерел енергії.


«Але якщо ми подивимось на Польщу, Словаччину і Румунію, то побачимо, що там частка ВДЕ в енергобалансі майже вдвічі більша, ніж в Україні, але ціни знизились всього на 5—10%, тоді як в Україні у травні в середньому порівняно з квітнем знизились на понад на 40%», — заявив Омельченко.

 

І зауважив: на сьогодні, за даними Центру Разумкова, ціни на ринку «на добу наперед» в Україні нижчі у понад два рази в порівнянні з Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною. І значно нижчі, ніж в Європі.


«Якщо у січні—квітні 2021 року вони були нижчими на 30—40% від європейських, то в травні різниця зросла в рази. Так, 11 травня ціна РДН в ОЕС склала 23 євро/МВт, а в Польщі, Угорщині, Словаччині та Румунії — у 3 рази вище, тобто 70-72 євро/МВт», — зазначив він.

 

І додав, що штучне адміністративне втручання і маніпуляції трейдерів на оптовому ринку призвели до рекордних збитків усіх державних енергетичних компаній у 2020 році.


Так НЕК «Укренерго» 2020 рік закінчило зі збитком 27,5 млрд грн. Заборгованість компанії складає майже 30 млрд грн, з яких понад 11 млрд грн — борг за участь в балансуючому ринку. Цей борг перед виробниками електричної енергії, на думку експерта, загрожує зриву підготовки до опалювального сезону 2021—2022 років.

А ТИМ ЧАСОМ...

Зроблено в Енергодарі


Наприкінці минулого тижня у містечку атомників Енергодар відкрили промислову систему накопичення енергії — єдину в Україні. Така система накопичує, зберігає та віддає електроенергію в мережу. 

 

Це новий високотехнологічний об’єкт, який зможе гарантувати стабільну якість електроенергії та її безпеку. Системи накопичення вже активно працюють в США, Великобританії, Австралії, Канаді, а тепер і в Україні.