У черкаській Макіївці на лісову капличку встановили золоту баню

21.05.2021
У черкаській Макіївці на лісову капличку встановили золоту баню

У макіївському урочищі Альпеня біля давнього джерела облаштовують капличку. (Фото Катерини СТЕПАСЮК.)

На Черкащині, в селі Макіївка, тривають роботи з облаштування рекреаційної зони в урочищі Апельня: нещодавно на тамтешню лісову капличку встановили золоту баню.


«Сама капличка невелика, висотою три метри, але дуже затишна. Та й купол красивий, усім подобається», — розповідає «Україні молодій» місцевий активіст Микола Киба.


Він каже, що таку добру справу вдалося реалізувати завдяки спонсорам i згуртованості сільської громади.

 

Відчутно допомогли коштами засновник групи компаній «Агро-Рось» Анатолій Семинога, добре підсобили Макіївське лісництво, керує яким місцевий депутат В’ячеслав Бевз, надійшли кошти і від харківського професора Івана Горбенка, який родом iз Буди-Макіївки, частину фінансів зібрали гуртом самі жителі села.


Микола Киба говорить, що будівництво каплички планують завершити тижнів через два. Її вже оббили вагонкою, туди навіть купили ікони.


«У відпочинковій зоні в урочищі Альпеня, а вона розташована приблизно за 200 метрів від нашого села на виїзді в сторону Буди-Макіївки, ми почали наводити лад ще в 2018 році», — згадує пан Микола. За його словами, місцина там неймовірно мальовнича.

 

Почали з того, що обладнали там давнє джерело, яке відоме з 1850 року і в якому дуже смачна вода. Із 10 показників, уточнює пан Микола, жоден не порушений, спеціально віддавали ту воду на дослідження.


До джерела вже облаш­товано заїзд, там є столики, встановлено шестигранну альтанку, гойдалки, туалет, висаджено квіти та голубі ялинки, наразі роблять стоянку для автомобілів та розширюють дорогу.


У найближчих планах, каже пан Микола, — освячення каплички і кринички. А ще планують відкрити в урочищі два джерела. Задумали зробити їх «під старовину», з криничним журавлем.

 

Узагалі, наголошує, основні спонсори облаштування рекреаційної зони в урочищі Альпеня — група компаній «Агро-Рось» i Кам’янський лісгосп. Вони не лише коштами допомагають, а й технікою.


Завдяки такій згуртованості та небайдужості багатьох людей, які допомогли обладнати рекреаційну зону в урочищі Альпеня, бувати там полюбляють не лише макіївчани.

Сюди на відпочинок i по цілющу воду приїжджають жителі навколишніх сіл, а ще ті, хто живе у Смілі та в Черкасах. Навідуються й подорожуючі, фотографуються на пам’ять.


«Не так давно були туристи з рюкзаками. А це байкери заїжджали, ціла група», — говорить пан Микола.


До речі, за свідченнями місцевих старожилів, Макіївка здавна була багатою на лісові джерела. Донині в лісовому масиві Макіївського лісництва збереглися три джерела, якi доглядають як лісівники, так і громада.


А в сусідньому селі Буда-Макіївка за ініціативи Смілянської районної організації ВО «Черкащани» та за підтримки «Агро-Росі» впорядкували ще одне цілюще і давнє джерело Пресвятої Богородиці.