На Донбасі окупанти заблокували більшість гуманітарних дорожніх коридорів

19.05.2021
На Донбасі окупанти заблокували більшість гуманітарних дорожніх коридорів

У районі проведення ООС усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування. Блокують лише окупанти. (Фото ООС)

На фронті російські окупанти та їхнi найманці 17 травня дев’ять разів гатили по українських захисниках: поблизу населеного пункту Новолуганське — двічі з мінометів 120-го та 82-го калібрів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї, біля Пісків — двічі з мінометів 120-го калібру, стрілецької зброї, автоматичних станкових та підствольних гранатометів.

 

Неподалік населеного пункту Зайцеве противник вів обстріли з мінометів 120-го калібру, а біля селища Опитне — ще й iз великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.


У передмісті селища Новотошківське найманці з країни-агресора відкривали вогонь iз підствольних гранатометів та стрілецької зброї, поблизу Причепилівки — з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї, а в напрямку Авдіївки — зі стрілецької зброї.


Унаслідок ворожого снайперського вогню один український військовослужбовець отримав поранення.

 

Воїна оперативно доправлено до лікувального закладу, де йому надається необхідна медична допомога. Стан здоров’я захисника задовільний. На обстріли противника наші військові відкривали вогонь у відповідь.


Українська сторона СЦКК повідомляє про використання окупантами практики ведення провокаційного вогню з житлових кварталів населених пунктів на тимчасово окупованих територіях.


Зокрема, ввечері 17 травня найманцями було здійснено обстріл позицій Збройних сил України біля населеного пункту Піски з мінометів калібру 82 та 120 мм просто з житлових кварталів Донецька.

 

Як місця вогневих позицій мінометів окупанти обрали майданчики у житловій забудові у безпосередній близькості від Міської клінічної лікарні №21. Метою дій росіян було провокування підрозділів Збройних сил України на відкриття вогню у відповідь.


Традиційно обстріли з боку окупантів супрово­джувалися інтенсивними інформаційними «вкидами». Українська сторона СЦКК зафіксувала ці грубі порушення та поінформувала представників СММ ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 18 травня порушення режиму припинення вогню не зафіксовано.


Додамо, що, згідно з рішенням Командувача операції Об’єднаних сил, у районі проведення ООС усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08.00 до 16.00, однак рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблоковано з боку тимчасово окупованої території України.


Зокрема, з семи відкритих у районі проведення ООС КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Навпроти КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух двічі на тиждень — у понеділок та п’ятницю.

 

У порівнянні з минулим тижнем у контрольному пункті «Станиця Луганська» пасажиропотік збільшився майже на 30%. Загалом за минулий тиждень через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України пройшло 4 тис. 348 осіб, а на контрольо­вану територію — 5 тис. 275 осіб.

 

На іншому КПВВ «Новотроїцьке» лінію розмежування перетнули 239 осіб та 55 транспортних засобів до тимчасово окупованої частини Донеччини, водночас 246 осіб та 52 транспортні засоби проїхали на підконтрольну українській владі територію.


Крім того, російські найманці не допустили на тимчасово окуповану територію України 23 особи, прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.