«Велике переселення» від Зеленського: що криється за аудитом держдач у Кончi-Заспі та Пущi-Водиці

19.05.2021
«Велике переселення» від Зеленського: що криється за аудитом держдач у Кончi-Заспі та Пущi-Водиці

Конча-Заспа: кого заселять у спорожнілі дачі?

 «Я тут живу і таких сусідів не замовляв», — саме так можна прочитати поміж рядків нещодавню обіцянку президента Зеленського провести аудит земель і резиденцій в елітних селищах Кончi-Заспи та Пущі-Водиці й виселити звідти «незрозумілих осіб», тобто  колишніх можновладців.


Згідно з дорученням глави держави під час засідання РНБО, треба не лише провести аудит, а й встановити повний перелік осіб, які там проживають, і підстави для їхнього там перебування. «Після цього розпочнеться велике переселення», — пообіцяв президент.


За словами Зеленського, землі та державні дачі нібито масово роздавали за часів президентства Порошенка, йдеться про майже 400 гектарів заповідної землі та понад 100 державних будівель і дач.


«Це колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландік, Васюник, міністри часів Януковича — Табачник і Богатирьова, віце-прем’єр часів Порошенка Зубко й навіть директор департаменту корпорації «Богдан» Олександр Ільїн», — каже глава держави.

 

І додає, що ці та інші люди отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували від­шкодування за витрати на ремонт у розмірі 50 відсотків та за символічну плату могли там проживати.


Експерти та аналітики одразу підмітили певні піар-маніпуляції у цій заяві. По-перше, намагання до всіх негараздів притягнути прізвище свого попередника — Петра Порошенка. Тоді як бюджетне фінансування держдач було припинено одразу після Євромайдану прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком 27 березня 2014 року, ще до обрання Порошенка президентом.


Саме Яценюк закликав усіх мешканців елітних селищ самостійно оплачувати охорону і комунальні послуги. Тобто, з 2014 року вони платили за проживання самі, і це сприймалося суспільством як абсолютно справедливе рішення. При цьому змінився перелік мешканців: хтось з’їхав сам, хтось утік слідом за Януковичем, хтось заїхав у спорожнілі будинки і платив за їх використання, а хтось заборгував.


 Наприклад, відсторонений з посади голови КСУ Олександр Тупицький був виселений за борги, тоді як ексвіцепрем’єр Геннадій Зубко, чиє прізвище назвав президент, оприлюднив сплачені платіжки на доволі значні суми. Справно платив і тричі генпрокурор Святослав Піскун, який також збирає зараз валізи.


  При цьому експертів цікавить питання: а кого заселять у спорожнілі дачі? Бува не нинішнє оточення президента із Зе-команди?  Якщо ж влада утримуватиме порожні будинки лише бюджетним коштом, тоді їй можна закинути марнотратство.


 І ще одне: чому з елітними дачниками Зеленський вирішив розібратися лише через два роки президентства? Звісно, народ любить такі рішення влади нинішньої проти колишньої. Мовляв, справедливо ж нібито.

 

І тут важко не погодитися з думкою, що заявою про «велике переселення» минулої п’ятниці президент хотів перекрити негативний відгомін від фіаско влади в суді щодо реального, а не домашнього арешту Медведчука. Тобто «дачі», заселені «незрозумілими особами», стали чудовим інформаційним громовідводом.


І наостанок. Згаданий Зеленським Порошенко не змовчав і дорікнув наступнику: мовляв, сам Петро Олексійович на державній дачі у Кончi-Заспі ніколи не жив, тоді як Зеленський туди заселився після ремонту зовсім не в традиціях серіального героя Голобородька.


«Треба мати великі проблеми з совістю, щоб, будучи мільйонером і володарем цілої низки нерухомості в Україні та за кордоном, доїти державний бюджет для того, щоб забезпечити собі люксове проживання у державній резиденції. Яка, до того ж, ще минулого року під переїзд Зеленського була відремонтована коштами державного бюджету», — наголосили в партії «Європейська Солідарність».