Конкурс «Наша громада»: розпочалося онлайн-голосування

12.05.2021
Конкурс «Наша громада»: розпочалося онлайн-голосування

Здобути перемогу громадам можна своїм голосом. (Фото з сайту otg.fakty.com.ua.)

Розпочалося онлайн-голосування за проєкти, які увійдуть до фіналу конкурсу «Наша громада».

 

Він проводиться для об’єднаних територіальних громад України з 29 березня до 30 вересня цього року у рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» й організований двома телеканалами (ICTV та СТБ) у партнерстві з Українським кризовим медіа-центром. За мету організатори поставили, зокрема, показати конкретні історії успіху територіальних громад.


Участь у конкурсі беруть 283 громади з усіх областей (найактивнішими за кількістю поданих заявок виявились Дніпропетровська, Полтавська, Львівська та Харківська), а щодо тематики запропоновані проєкти розподілилися таким чином: 78 стосуються туризму, 47 — культури, 31 — екології, 27 — молодіжних питань, по 16 — медицини та комунальної сфери, по 11 — інклюзії, розвитку підприємництва та освіти, 10 — ініціатив для людей поважного віку, і 2 — лідерства жінок.

 

Лановецька громада з Тернопільщини, для прикладу, запропонувала проєкт «Дорога додому Івана Марчука», який передбачає створення музею славетного митця та, у разі перемоги, туристичного промоцентру. Подали свої проєкти Верховина, Асканія-Нова, Жовква, Володимир-Волинський, Гуляйполе й багато інших.


Переможець конкурсу отримає грошовий приз у розмірі 500 тис. грн на втілення свого проєкту. Щоб підтримати проєкт якоїсь iз громад (дозволяється максимум 5), необхідно зареєструватись на сайті otg.fakty.com.ua через електронну пошту або сторінку в фейсбуцi. У фінал пройдуть 13 громад, проєкти яких отримають найбільшу підтримку за результатами інтернет-голосування. Ще 13 громад-фіналістів обере експертне журі.


Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Вона спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до ухвалення рішень та забезпечення підзвітності й прозорості в громадському управлінні.

 

До консорціуму виконавців програми DOBRE, на чолі з Global Communities, входять: Український кризовий медіа-центр, SocialBoost, Фонд розвитку місцевої демократії (FSLD/FRDL), Малопольська школа державного управління при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK, Польща), Національний демократичний інститут (NDI).


Програма працює в сімох  цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Із червня минулого року розпочала свою роботу ще в трьох —   Запорізькій, Чернівецькій та Чернігівській.