Абсолютний максимум: «Динамо» перевершило конкурентів за всіма показниками

12.05.2021
Абсолютний максимум: «Динамо» перевершило конкурентів за всіма показниками

Поразка «Динамо» в останньому турі не завадила «Колосу» досягти історичного результату в українському чемпіонаті. (Фото з сайту koloskovalivka.com.)

Курчат рахують восени, а підсумки футбольного чемпіонату України підбивають навесні. Нинішня весна стала особливою для київського «Динамо», котре вперше за п’ять сезонів виграло національне «золото». У динамівській команді чітко розуміють, що чемпіонський титул — це заслуга румуна Мірчi Луческу. За короткий час він повністю перебудував біло-синій колектив.

 

Створення в ньому здорової конкурентної атмосфери допомогло на повну розкритися і молодим, і досвідченим футболістам. У наново народженій динамівській команді знайшлося місце навіть для скандального Дениса Гармаша, котрий у заключному турі ЧУ приніс перемогу «біло-синім» над «Колосом».


Коментуючи розгром (3:0) ковалівської команди, динамівський наставник сказав: «Повинні були показати чемпіонську гру». У четвер, 13 травня, на динамівців у Тернополі чекає фінальний матч Кубка країни проти «Зорі», і матч у Ковалівці був для них хорошою репетицією. «Луческу — максималіст. Він вимагає того ж і від гравців», — зазначив захисник «Динамо» Денис Попов.
Тож зовсім не випадково 30-й за ліком чемпіонат України «Динамо» завершило у статусі абсолютного чемпіона.

 

Попри те, що цей термін не надто часто викори­стовується у футбольному лексиконі (абсолютний чемпіон — це частіше про боксера, котрому належать усі найпрестижніші чемпіонські пояси), однак прив’язка до нього свідчить, що переможець турніру перевершив суперників у всіх можливих компонентах — здобув найбільшу кількість перемог, програв найменшу кількість матчів, забив найбільше м’ячів і найменше пропустив. Усе це — про київське «Динамо» у чемпіонаті країни-2020/2021. Як переможець національних змагань, наступний євросезон «біло-сині» розпочнуть одразу з групового раунду Ліги чемпіонів.


Натомість донецькому «Шахтарю» вперше за багато років доведеться спробувати свої сили у лігочемпіонській кваліфікації. Фініш на другому місці в чемпіонаті став закономірним підсумком серйозних кадрових пертурбацій, які нині переживають «гірники». Що говорити, якщо, не дочекавшись завершення сезону, донецьку команду залишив і повернувся на батьківщину, до «Інтернасьйоналя», її багаторічний лідер — бразилець Тайсон.


Вочевидь близький до завершення кар’єри й інший ветеран «помаранчево-чорних» Андрій П’ятов. 36-річний воротар уже повідомив, що після цьогорічного чемпіонату Європи планує попрощатися зі збірною.


Загалом, найближчим часом на «Шахтар» чекає серйозна перебудова. Подейкують, що незабаром «гірники» оголосять про співпрацю з наставником італійського «Сасуолло» Роберто Де Дзербі. А португалець Луїш Каштру вже попрощався з «Шахтарем». Після повністю проваленого сезону шансів на продовження контракту з «помаранчево-чорними» у нього не було.


Водночас луганська «Зоря» вдруге поспіль виграла «бронзу» й знову гратиме в групі Ліги Європи. «Ми посіли третє місце й гратимемо у фіналі Кубка. Сезон вдався», — визнав головний тренер луганської команди Віктор Скрипник.


Переповнений позитивними емоціями й наставник «Колоса» Руслан Костишин. Кілька років як прописавшись в елітному дивізіоні, провінційний колектив знову завершив сезон у зоні єврокубків. «Ми думали, що минулий сезон був хорошим, а виявилося, що цей ще кращий, і ми провели його на високому рівні», — так прокоментував Костишин завершення «Колосом» чемпіонату на четвертому місці.


Представляти Україну в наступному євросезоні буде й «Ворскла». В останній момент підопічні Юрія Максимова випередили «Десну» в боротьбі за право участі в новому євротурнірі — Кубку конференцій.


А найгіршим колективом ЧУ-2020/2021 став ужгородський «Минай». Прощаючись з елітою, закарпатський колектив вирішив гучно гримнути дверима й ледь не зірвав свій поєдинок 25-го туру проти «Шахтаря». Подейкують, що причиною організаційного форсмажору (а початок гри затримався на 30 хвилин) стало начебто небажання футболістів «Минаю» грати в «замовний» футбол. Після матчу, що завершився розгромом аутсайдера — 4:0, представники комітету етики та чесної гри УАФ зробили відповідну заяву: «Ми володіємо інформацією, що на цей матч у букмекерських конторах відбувалися аномально високі ставки на перемогу гостей з великою різницею голів. Комітетом проводиться перевірка й інших матчів цього клубу, результати якої ми передамо до компетентних органів».


Додамо, що, за планами УАФ, участь у наступному чемпіонаті УПЛ мають взяти 16 клубів. Відтак в елітному дивізіоні чекають одразу на трьох новачків. При цьому командам першої ліги до фінішу першості ще належить зіграти п’ять турів.