Своя сорочка ближче до тіла. Німеччина проти санкцій стосовно Росії

28.04.2021

Попри російські провокації на кордоні з Україною, ворожі акти російських спецслужб у Чехії та Болгарії та драму ув’язненого Олексія Навального, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас проти посилення санкцій стосовно Росії.

 

В інтерв’ю громадському телемовнику ARD очільник німецької дипломатії висловив побоювання тим, що сказали б у Москві у випадку чергових санкцій.


Саме через нинішню напруженість необхідно прямувати до діалогу з Москвою, заявив Гайко Маас.

 

«Весь світ каже, що відносини Росії з Німеччиною та Європейським Союзом опинилися на дні», — сказав політик, і додав, що «не повинно так бути далі».

 

Маас переконував, що «суть дипломатії» включає переговори з країнами, відносини з якими важкі. Як він зазначив, «особливо виправданим це є (у випадку) Росії і особливо тепер».

 

На запитання, чи погоджується він з коментарем президента США Джо Байдена, що «Путін є вбивцею», Маас відповів: «Досі я цього не сказав і не збираюся».


Коментуючи справу Навального, очільник німецької дипломатії сказав, що слід поставити собі запитання, чи різкіші засоби поліпшили б ситуацію опозиціонера.

 

«Чи в Москві скажуть: дякуємо, що ви призначили тепер ще жорсткіші санкції? Не думаю. На мій погляд, буде навпаки», — сказав Гайко Маас.

 

Як вважає глава дипломатії Німеччини, необхідно діяти відповідально і не можна «просто наслідувати тих, хто завжди вимагає найжорсткіших заходів».


Ніби заочно полемізуючи з главою МЗС Німеччини, польський євродепутат Ришард Лєґутко сказав, що Путін поводиться так зневажливо і нахабно, бо знає, що жорсткої реакції ЄС на дії агентури РФ у Чехії та Болгарії не буде.

 

«Президент Росії Володимир Путін зухвалий, бо знає, що структури, відповідальні за зовнішню політику Європейського Союзу, воліють не реагувати на дії російських спецслужб у Чехії та Болгарії», — заявив у понеділок польський євродепутат, депутат від правлячої партії «Право і справедливість» Ришард Лєґутко.


В ефірі телеканалу TVP Info Лєґутко розкритикував відсутність дій Європейського Союзу та більшості західних держав-членів проти найновіших актів саботажу російської військової розвідки ГРУ в Чехії та Болгарії.

 

На думку євродепутата та співголови фракції Європейських консерваторів та реформістів, відсутність твердої реакції на дії Росії більшості західних членів ЄС свідчить про те, що вони уникають «сварок».

 

«Ми готові закрити очі зараз, якщо щось подібне трапиться в майбут­ньому, ми також закриємо, ми вже робили це багато разів у минулому. Це політика західних країн щодо Росії», — оцінив ситуацію євродепутат.