Північно-Кримський канал перейшов до Мінагрополітики: чи дадуть воду Криму

28.04.2021
Північно-Кримський канал перейшов до Мінагрополітики: чи дадуть воду Криму

Очільник Мінагрополітики України ще раз заявив, що відновлення водопостачання в окупований Росією Крим не буде. Ні назване відомство, ні Міндовкілля не вели про це жодних перемовин з представниками країни-агресора, каже Роман Лещенко. (Фото з сайта khersondaily.com.)

Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики і використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини, розповів міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.

 

«Північно-Кримський канал, який до 2014 року забезпечував Автономну Республіку Крим прісною водою, наразі використовується лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Що стосується Криму, то наголошу, що відновлення водопостачання до Криму не буде і подібних переговорів із представниками Російської Федерації не велося ні з боку Мінагрополітики, ані Міндовкілля», — цитує очільника відомства Інформаційно-аналітичний портал АПК.


Міністр зауважив, що останнім часом з боку РФ здійснюється цілеспрямоване інформаційне нагнітання навколо теми поновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму.

 

Зокрема, у ЗМІ поширюється неправдива інформація, що Держводагентство переходить під порядкування Держрибагентству. І, мовляв, останні ведуть активні переговори з Російської Федерацією щодо постачання прісної води в Крим.


«Хочу запевнити, що Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики, і це зумовлено реалізацією Національного пілотного проєкту зрошення та меліорації. Основним завданням цього року в питанні розвитку іригаційних систем є запуск пілотних проєктів у трьох областях: Херсонській, Одеській та Миколаївській. Мінагро бере на себе лідерство в цій реформі та забезпечення її інституційної, законодавчої i фінансової основи», — зазначив Роман Лещенко.


Очільник міністерства агрополітики підкреслив, що будь-які інші трактування причин зміни форми управління Північно-Кримського каналу є безпідставними.


Тим часом так званий глава окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов заявив про великі запаси прісної води під дном Азовського моря. Цей представник окупаційної влади українського півострова уточнив, що результати досліджень якості цієї води стануть відомі в червні.

 

А раніше віце-прем’єр уряду РФ Марат Хуснуллін заявляв, що буріння перших свердловин з розвідки додаткових запасів води на цій території планують почати в квітні, уже провівши проєктні роботи.


На переконання декого з учених, під Азовським морем можуть перебувати зони прарусел річок Дон та Кубань і значні обсяги прісної води. За словами Сергія Аксьонова, роботи тривають, а в червні з’явиться розуміння перспектив щодо цих запасів.


Нагадаємо, в окупованому Криму завжди були проблеми з водопостачанням, а зараз це набуває катастрофічних масштабів. І варто зазначити, що не лише люди потребують прісної води.

 

Її використовують у великих обсягах, скажімо, для виробничих потреб підприємства «Кримський Титан», яке продукує міндобрива та різні хімічні продукти, потрібні для промисловості, але шкідливі для здоров’я людей. Цей комбінат «Титан» та «Кримський содовий» завод споживають стільки прісної води, скільки все місто Сімферополь.


Тим часом глава так званого парламенту окупованого Росією Криму Володимир Константинов, за всіма правилами роботи пропагандистської машини РФ, знайшов в Україні винних у водній блокаді півострова, серед яких — кримські татари Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв.

 

Окупанти станом на кінець березня попередньо оцінили суму своїх збитків через відсутність дніпровської води в 1,47 трильйона рублів, звинувачують в цьому українських громадян і погрожували судовим позовом.