Про каву сказано і написано багато. Одні вчені і лікарі доводять безперечний позитивний вплив ароматного напою на здоров’я, інші застерігають кавоманів від надмірного захоплення своєю звичкою.
Науковці з Гарварду доводять, що кава може мати негативний вплив на здоров’я, якщо її вживати надміру. Недавні дослідження показують, що вживання нефільтрованої (пресованої кави) може зашкодити здоров’ю.
Рiч у тiм, що пресовану каву готують методом змішування мелених зерен кави з кип’яченою водою в спеціальному скляному глечику. Пресована (нефільтрована) кава містить маслянисті речовини, які називають дітерпени. Дітерпени підвищують «поганий» холестерин — ліпопротеїди низької щільності.
І тим, хто має тенденцію до підвищеного рівня холестерину в організмі, варто звернути увагу на цю властивість напою.
Хоча водночас вживання кави має і позитивний вплив на здоров’я. Кава врівноважує артеріальний тиск, уповільнює збільшення ваги з віком і допомагає запобігти розвитку діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань і неврологічних недуг. Однак позитивний ефект від вживання улюбленого напою проявляється лише тоді, коли його випивати не більше чотирьох чашок на день.
Мирослава САВИЦЬКА