Уперше ТКГ прийняла за основу пропозиції України щодо порушення режиму тиші

27.04.2021
Уперше ТКГ прийняла за основу пропозиції України щодо порушення режиму тиші

Українські воїни налаштовані на перемогу над російським окупантом та його прихвоснями. І навіть у бойових буднях знаходять можливість відзначити Вербну неділю та готуватися до Великодня. (Фото пресгрупи ООС.)

У Тристоронній контактній групі вперше взяли за основу пропозиції України по ситуації на сході нашої держави.

 

Про це повідомив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

 

За його словами, нові пропозиції щодо посилення контролю над дотриманням режиму припинення вогню на Донбасі можуть бути затверджені 28 квітня.


«Я запропонував документ, там сім пунктів доповнень до того механізму, який уже задіяний iз липня 2020 року. Передав його послу від ОБСЄ в ТКГ пані Хайді Грау. На останньому засіданні ТКГ наш документ, пропозиції ОРДЛО і пропозиції Росії були взяті до обговорення. І, як мені відомо, український документ був прийнятий за основу. Це вперше. І навіть керівник ТКГ, посол від ОБСЄ сказала, що це історична подія», — заявив Леонід Кравчук.


Він додав, що пропозиції української сторони стосувалися трьох основних напрямків. «По-перше, посилити контроль над дотриманням режиму припинення вогню, в тому числі за допомогою місії ОБСЄ, чиї спостерігачі присутні на Донбасі. Друге — санкції, покарання тих, хто порушив режим тиші. Третє — як тільки є порушення, є загиблі, будь-яка сторона може вимагати зібрати негайно робочу групу, щоб обговорити й вжити заходів. Негайно. Протягом 12 годин», — зазначив глава української делегації.


Зараз документ удосконалює робоча група в ТКГ, яка обговорить його 27 квітня.

 

«Якщо вони дiйдуть якогось позитивного висновку, ми його обговоримо на загальній ТКГ 28 квітня і приймемо цей документ. Це буде, я вважаю, дуже важливий крок до встановлення миру на Донбасі», — підсумував Леонід Кравчук.


Варто наголосити, що дещо раніше Лондон і Вашингтон попередили президента Росії Володимира Путіна про те, що Москва «заплатить високу ціну» в разі, якщо російські війська почнуть вторгнення на територію України. За словами директора секретної розвідувальної служби Великої Британії Мі-6 Річарада Мура, «безвідповідальні» дії Росії викликають серйозну тривогу, проте в довгостроковій перспективі Росія є державою, що слабне, «з точки зору економіки і демографії».

 

У той же час по українських позиціях на передовій на Донбасі російські окупанти знову гатили, ігноруючи режим припинення вогню. Недільної доби 25 квітня було зафіксовано 12 обстрілів позицій ЗСУ. Зокрема, поблизу населених пунктів Широкине, Південне, Катеринівка, Троїцьке, Новозванівка та Новгородське окупанти вели вогонь по позиціях українських захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го та 82-го калібрів, а також iз великокаліберних кулеметів i гранатометів різних систем.

 

А неподалік Пісків російсько-окупаційні війська обстрілювали позиції наших воїнів iз ручних протитанкових гранатометів i стрілецької зброї. У передмісті населеного пункту Луганське  кацапські бандити здійснили обстріл з автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.


Із мінометів 120-го калібру відбувся обстріл цивільної інфраструктури населеного пункту Водяне. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил унаслідок ворожих обстрілів немає. Представників ОБСЄ було повідомлено через Українську сторону СЦКК про дії збройних формувань Російської Федерації.


Станом на ранок 26 квітня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.