Знімати маски зарано: чому не варто розслаблятися попри зменшення захворюваності на коронавірус

27.04.2021

В Україні за недільну добу стався, за офіційною статистикою, помітний спад захворюваності на ковід, і він є найнижчим із початку березня.

 

Згідно з повідомленнями МОЗ, 25 квітня зафіксовано «лише» 5 тис. 62 новi випадки інфікування COVID-19, зокрема захворіли 221 дитина та 54 медпрацівники.

 

У цей день одужали 6 тис. 910 осіб, госпіталізовано 2 тис. 61 особу, а померло 195 пацієнтів, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.


За добу в неділю найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано в Дніпропетровській (676), Одеській (397), Миколаївській (375), Харківській (313) і Львівській (311) областях. За 25 квітня в Україні щеплено 1 тис. 114 осіб, а загалом — 528 тис.

 

30 осіб щеплені від початку вакцинальної кампанії. Завершили вакцинацію (отримали дві дози) — п’ять осіб (із них 2 людини отримали по одній дозі за кордоном).


Зауважимо, що в останню неділю квітня зроблено дуже мало тестувань — загалом 25 тис. 248: методом ПЛР — 15 тис. 379, методом ІФА — 2 тис. 853, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 — 7 тис. 16. А були окремі дні, коли тестувань проводили понад 128 тисяч.


Прикро, що, як констатував міністр Степанов, у Києві та восьми областях у неділю не зробили жодного щеплення від COVID-19. (До слова, кількість захворювань у столиці за добу — 256 випадків).

 

Загалом у країні щеплення проводила 51 мобільна бригада з імунізації та 12 пунктiв щеплення. Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.


Кількість інфікованих від початку пандемії на ранок понеділка сягнула 2 млн 30 тис. 333 людини, за даними міністра. На жаль, 42 тис. 518 пацієнтів померли. Одужали 1 млн 579 тис. 438 осіб. Нагадаємо, що піковим в Україні виявилося 3 квітня, коли, за офіційною статистикою, було зафіксовано 20 тис. 341 новий випадок COVID-19.

А ТИМ ЧАСОМ...

В Іспанії, на острові Майорка, затримали чоловіка, через якого заразилися коронавірусом 22 особи. Як з’ясувалося, події відбувалися ще в січні: 40-річний чоловік, маючи кашель i гарячку, продовжив виходити на роботу.

 

Коли колега спробував відправити його додому, він нібито зняв маску і почав кашляти, кажучи, що збирається заразити всіх коронавірусом. Поліція у повідомленні зазначає, що чоловік, здавши тест, наступного дня знову пішов на роботу та у басейн, чекаючи результатів.


У підсумку захворіли п’ятеро його колег і троє людей, які одночасно з ним відвідували басейн. Також заразилися загалом 14 членів родин людей, які вочевидь підчепили вірус безпосередньо від нього, у тому числі троє малолітніх дітей. Перебіг хвороби у всіх був легким. Яке покарання загрожує чоловікові за недбале ставлення до оточуючих, не повідомляють.


А в Німеччині, в місті Вільгельмсхафен, медсестра розбила вакцину Pfizer і приховала це та... замінила її фізіологічним розчином. Кого саме щепили такою «вакциною», там не знають. Згодом горе-медсестра зізналася про це колезі. Її вже звільнили з роботи в Червоному Хресті, а поліція порушила справу через завдавання тілесних ушкоджень людям.