Нарешті перемога: «Динамо» перервало п'ятирічну гегемонію «Шахтаря» у чемпіонаті України

27.04.2021
Нарешті перемога: «Динамо» перервало п'ятирічну гегемонію «Шахтаря» у чемпіонаті України

Румун Мірча Луческу — головний творець та натхненник здобутого футболістами «Динамо» 16-го за ліком чемпіонства. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Для команди, котра є найтитулованiшою в своїй країні, п’ять років перебування в очікуванні чемпіонства — це ціла вічність.

 

Але саме стільки київському «Динамо» та його вболівальникам довелося чекати золотого успіху в національному чемпіонаті.

 

Щоб достроково, за три тури до завершення турніру, оформити 16-те за ліком чемпіонство, «біло-сині» в рідних стінах розгромили «Інгулець» із Петрового — 5:0, здобувши при цьому свою найбільшу перемогу в поточному чемпіонаті.


Метаморфози, які пережила динамівська команда в нинішньому сезоні, напряму пов’язані з приходом на її тренерський місток досвідченого румунського наставника Мірчi Луческу.

 

«Чемпіонами стали ті ж футболісти, що були в «Динамо» й раніше, але найголовніше — це не талант, а щоденна робота. Хлопці постійно жили з думкою про те, аби виграти золоті медалі», — наголосив очільник «біло-синіх».

 

Порівнюючи нинішній колектив із командою, котру він прийняв у серпні минулого року, Луческу відзначив появу у своїх підопічних менталітету переможців. А для його культивації, за словами румуна, у динамівському таборі важливо було створити здорову змагальну конкуренцію.

 

«Було нелегко мене витримувати. Я створював на команду тиск, але без цього неможливо було досягти того, що ми маємо», — зауважив Мірча Луческу.


У недалекому минулому навіть думка про те, що «Динамо» співпрацюватиме з колишнім наставником донецького «Шахтаря», виглядала чимось фантастичним.

 

Однак після чотирьох років без чемпіонства й програшу «гірникам» минулої чемпіонської гонки з різницею в 23 рекордні пункти власники «Динамо» вдалися до радикального кроку. Упродовж усього сезону Луческу довелося витримувати тиск невдоволених його появою в Києві біло-синіх «ультрас».

 

Парадоксально, однак навіть у таких умовах 75-річний румунський спеціаліст досяг швидкого та яскравого результату.


«Це відчуття великого щастя. Протягом останніх дев’яти місяців Містер разом із гравцями створив диво — повернув «Динамо» золоті медалі та перебуває за крок до виграшу Кубка України. Команда прогресує, а тренер дав їй необхідну впевненість і зробив такі речі, які на сьогоднішній день неможливо було собі уявити за такий короткий проміжок часу», — оцінив роботу Луческу Григорій Суркіс.


Після того, як завершилося його перебування на посту віцепрезидента УЄФА, він значно більше уваги почав приділяти життю динамівського клубу. Подейкують, що саме йому належала ідея із запрошенням контраверсійної кандидатури Луческу до Києва.

 

А озираючись назад, президент «Динамо» Ігор Суркіс зауважує: «Чи правильно я вчинив, призначивши Мірчу голов­ним тренером? Схоже, правильно. Він створив боєздатну команду, котра з хорошою перевагою виграла чемпіонат. І хоча невелика частина вболівальників не підтримує моє рішення, для мене як президента на першому місці стоїть результат».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 23-й тур. «Маріуполь» — «Рух» — 0:3 (Климчук, 66 (пен.); Борячук, 76; Рунич, 88; вилучення: Чоботенко, 66 («М»)), «Колос» — «Ворскла» — 3:0 (Костишин, 47; Чурко, 66; Смирний, 87), «Дніпро-1» — «Минай» — 3:0 (Довбик, 28; Булеца, 32; Чуже, 44 (пен.)), «Львів» — «Десна» — 1:0 (Абнер, 44; вилучення: Якимець, 90+3 («Л»)), «Зоря» — «Олімпік» — 2:1 (Юрченко, 12 (пен.); Захеді, 71 — Каргбо, 54 (пен.)), «Олександрія» — «Шахтар» — 2:0 (Гречишкин, 44; Шастал, 54), «Динамо» — «Інгулець» — 5:0 (Забарний, 4; Бесєдін, 14; Циганков, 48, 70; Попов, 82).


* * *


Поєдинки 24-го туру (1-2 травня): «Десна» — «Колос», «Шахтар» — «Дніпро-1», «Ворскла» — «Динамо», «Рух» — «Олександрія», «Зоря» — «Минай», «Маріуполь» — «Львів», «Олімпік» — «Інгулець».