Байден зателефонував Путіну і запропонував зустріч у «третій країні»

16.04.2021

На тлі посилення напруженості на кордоні Росії й України президент США Джозеф Байден провів телефонну розмову з російським лідером Володимиром Путіним, щоб закликати його до деескалації ситуації і запропонувати «зустріч на вищому рівні в третій країні в найближчі місяці».

 

Це перша розмова президентів США і Росії після того, як Байден в телеінтерв’ю ствердно відповів на питання, чи є Путін «вбивцею», нагадує RFI.


Першою про телефонну розмову Байдена з Путіним повідомила адміністрація президента США.

 

У короткій заяві Білого дому повідомляється, що Байден висловив «стурбованість із приводу раптового нарощування російської військової потужності в окупованому Криму і на кордонах України та закликав Росію знизити напруженість». У розмові наголошено на «непохитній прихильності США суверенітету і територіальній цілісності України».


Своєю метою Байден назвав «побудову стабільних і передбачуваних відносин з Росією відповідно до інтересів США». Для досягнення цієї мети він запропонував Путіну провести «в найближчі місяці зустріч на вищому рівні в третій країні для обговорення всього спектру проблем, що стоять перед США і Росією».


Згідно із заявою Білого дому, Байден «ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати будуть діяти твердо, захищаючи свої національні інтереси у відповідь на дії Росії, такі як кібератаки і втручання у вибори». Прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила, що розмова президентів США і Росії Джозефа Байдена і Володимира Путіна була конструктивною.


Натомість прокремлівські ЗМІ тлумачать телефонний дзвінок Байдена Путіну як перемогу останнього. Мовляв, президент США «не витримав, зламався».

 

І подають власний порядок денний майбутніх переговорів: «про нормалізацію відносин, припинення тиску на Росію». Про що кому мріється... У повідомленні Кремля про розмову відзначена готовність «обох сторін» до «продовження діалогу з найважливіших напрямків забезпечення глобальної безпеки».

 

Згадується пропозиція президента США про особисту зустріч iз Путіним на нейтральній території та запрошення (Байденом) лідера РФ на Кліматичний саміт, який пройде в режимі відеоконференції 22-23 квітня.

 

Про готовність організувати зустріч Байдена і Путіна на території своїх країн уже заявили президент Фінляндії Саулі Нііністе та виконувач обов’язків міністра закордонних справ, віцепрем’єр Чехії Ян Гамачек.


Тим часом сьогодні, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський зустрінеться в Парижі зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном. Президент Франції, як і канцлер Німеччини, є посередником у діалозі України і Росії щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в рамках нормандського формату.

 

Останній раз «нормандська четвірка» проводила зустріч на вищому рівні в Парижі в грудні 2019 року. Тоді Володимир Путін уперше зустрівся з Володимиром Зеленським.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Брюсселі відбулося позачергове засідання комісії Україна—НАТО, скликане в терміновому порядку через загрозу територіальній цілісності України.

 

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба мав там особисті зустрічі з очільником НАТО Єнсом Столтенбергом та держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

 

Останній швидко погодився на цю зустріч, що, за словами Кулеби, вже само по собі «є політичним сигналом підтримки, яку ми дуже цінуємо».

 

Під час засідання комісії абсолютно всі держави-члени НАТО висловилися на підтримку України.

 

«Ні в кого немає якихось різночитань щодо того, що відбувається на кордоні з Україною і хто це робить, — зазначив Дмитро Кулеба у викладеному на фейсбуці відеоролику, який записав просто в аеропорту, повертаючись додому. — Я запропонував союзникам по НАТО 10 конкретних кроків, які вони можуть зробити, щоб підтримати нас у цій ситуації».