У Мінську затримали дружину українського правозахисника

16.04.2021

У cтолиці Білорусі Мінську правоохоронці затримали одну з організаторок виставки про роботу медиків в умовах пандемії та очільницю громадського об’єднання «Ланка» Тетяну Гацуру-Яворську.

 

Вона є дружиною українського правозахисника Володимира Яворського, повідомляє Depo.ua з посиланням на TUT.BY. Разом із нею затримали також активістку «Ланки» та організаторку виставки «Машина дихає, а я — ні» Наталію Треніну.

 

Володимир Яворський розповів, що його дружина Тетяна «затримана і перебуває в ізоляторі».

 

Він також повідомив, що вдень у їхній квартирі та в офісі «Ланки» відбулися обшуки, за результатами яких вилучили техніку.

 

Згодом стало відомо, що 5 квітня затримали ще одну активістку громадського об’єднання Юлію Семенченко. Усіх трьох затримано як підозрюваних у кримінальній справі. Якій саме — не повідомляється.


Із закликом звільнити Тетяну Гацуру-Яворську до білоруської влади звернувся Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Пані Тетяна є соратницею фестивалю та очільницею WATCH DOCS Belarus.

 

«Ми засуджуємо системні порушення владою Білорусі прав і свобод людини. Наша команда переконана, що сфабриковані справи та безпідставні арешти унеможливлюють не лише діяльність критичних інституцій у Білорусі. Вони перешкоджають здійсненню правосуддя щодо тих, чиї злочини протягом останнього року стали як ніколи видимими, але, попри це, і надалі лишаються безкарними», — йдеться у зверненні фестивалю.


Вищезгадана виставка «Машина дихає, а я — ні» відкрилася 30 березня і пропрацювала лише один день та була закрита за розпорядженням МНС і санстанції.

 

Адже в Білорусі ніякої епідемії коронавірусу не існує (згідно зі статистикою МОЗ, щодня в країні в середньому реєструють усього тисячу випадків захворювання на COVID-19).

 

А тому правда про відважну роботу медиків та пацієнтів, які перебувають у важкому стані (а виставка саме про це), ймовірно, псувала офіційну позицію влади.


Політичні переслідування в Білорусі тривають. Тільки за останні кілька днів стало відомо про затримання журналістів iз Гродно: Анджея Писальника та Інеси Тодрік-Писальник, які співпрацюють з польськими медіа.

 

А також лідера опозиційної партії БНФ Григорія Костусєва, політолога та літературознавця Олександра Федути та американського адвоката білоруського походження, члена партії БНФ Юрія Зенковича. Як повідомляє «Німецька хвиля», Федута і Зенкович були затримані в Москві та передані КДБ Білорусі.