Омбудсман вимагає медобстеження заґратованого бранця Кремля Олега Приходька

16.04.2021
Омбудсман вимагає медобстеження заґратованого бранця Кремля Олега Приходька

Незламний кримчанин Олег Приходько. Ростов-на-Дону, червень 2020 р. (Фото з сайта ru.krymr.com.)

Не перший рік триває «Справа Приходька» — проукраїнського активіста, учасника Євромайдану, який переслідується тимчасовою окупаційною владою РФ у Криму.

 

Згідно з останнiм вердиктом російської «феміди» від 3 березня цього року — Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав 62-річного Олега Приходька з Сакського району винним у зберіганні вибухівки та підготовці до теракту і призначив йому 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком у в’язниці.


В Україні цим свавіллям РФ обурені, тим паче що здоров’я в’язня сумління викликає небезпідставну тривогу. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмана Тетяни Москалькової з вимогою провести повне медичне обстеження проукраїнського активіста з Криму.


За даними українського омбудсмана, кримчанин скаржиться на загострення хронічних захворювань і постійний біль у ногах, що супроводжується їх набряками, які не зникають близько місяця. Ув’язнений передає зі слідчого ізолятора №1 російського Ростова-на-Дону, що йому не надають необхідну медичну допомогу.


Тим часом 6 квітня правозахисна організація «Меморіал» повідомила про те, що визнає Олега Приходько політичним в’язнем.


Нагадаємо, що до анексії Криму Олег Приходько очолював місцевий осередок партії «Свобода». Він тричі був на майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності. На його кримському подвір’ї навіть після 2014 року майорів український прапор. У будинку і в альтанці біля нього висіли синьо-жовті та червоно-чорні стяги, автомати-муляжі, портрет Степана Бандери, зображення з тризубами й українська вишивка.


У лютому 2019 року в будинок зухвальця прийшли з обшуком. Велика частина української символіки, яку він зберігав, співробітники ФСБ Росії в Криму вилучили.

 

А обшук відбувся через те, що нібито Олег Приходько розмалював свастикою пам’ятник радянським солдатам.

 

«Мені що, робити більше нічого, як у 60 років по ночах лазити і пам’ятники розмальовувати?..» — дивувався чоловік безглуздим звинуваченням ФСБшників.


У жовтні 2019 року Олега Приходька затримали за звинуваченням у підготовці теракту і виготовленні вибухівки — з того часу і до квітня 2020 року він перебував у СІЗО Сімферополя. «Українці! Мене звинувачують у тероризмі. За те, що я захищав в окупованому Криму честь і гідність нашого українського прапора», — такого листа з намальованим тризубом передав заґратований уже у листопаді.

 


У квітні 2020-го Олега Приходька етапували в СІЗО Ростова-на-Дону. А невдовзі в буцегарні у нього погіршилося здоров’я.

 

Після застуди в ростовському СІЗО кримчанин отримав ускладнення і проблеми зі слухом. На одному із засідань активіст заявив, що порiже собі вени, якщо йому не передадуть посилку з ліками, яких він потребує вже місяць...


Наприкінці лютого нинішнього року в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону Олег Приходько виступив з останнім словом.

 

Російський прокурор просив для кримчанина аж 11 років колонії суворого режиму з відбуванням трьох­ років у в’язниці, а також 200 тисяч рублів штрафу. Після чого у перших числах березня було оголошено «пом’якшений» вирок за відданість Україні.