Російський шакал зуби зламає: Путін стягнув до кордону з Україною найбільшу кількість військ із 2014 року

13.04.2021

Із початку цього року на сході України загинуло 27 наших захисників. 

 

У цей скорботний список останніми  вписали загиблого  на  передовій 10 квітня у результаті смертельного кульового поранення  старшого солдата, військовослужбовця 92-ї окремої механізованої бригади 24-річного Андрія Теперика, родом із Харківської області; та  військового, чиє прізвище ще не оприлюднюють, який  отримав несумісне з життям вогнепальне кульове поранення 12 квітня.


Російські окупанти — зважаючи на ситуацію останнього періоду — не збираються вгамовуватися. Наразі біля українських кордонів перебуває максимальна концентрація військ Російської Федерації з 2014 року.


Тим часом на фронті 11 квітня збройні формування РФ п’ять разів порушили режим припинення вогню. Зокрема, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населеного пункту Невельське.

 

Противник здійснив обстріл позицій наших захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру та гранатометів різних систем.

 

Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь зі стрілецької зброї, ручних протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», неподалік селищ Зайцеве та Шуми, збройні формування РФ обстрілювали позиції українських захисників iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.


Додамо, що вздовж усієї лінії розмежування розгорнуті спостережні групи Української сторони СЦКК.

 

На особовий склад цих груп, у взаємодії з військовими підрозділами Збройних сил України, покладаються надважливі завдання — безпосередньо контролювати та координувати режим припинення вогню, а у випадках порушення Мінських домовленостей збройними формуваннями Російської Федерації оперативно проводити верифікацію порушень для своєчасного інформування вищого керівництва держави.


Також важливими напрямками роботи спостережних груп є контроль та координація дотримання гарантій безпеки при проведенні ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах цивільної інфраструктури регіону.


Додамо, що дерсекретар США Ентоні Блінкен висловив занепокоєння через нарощування російських військ біля українських кордонів і від імені президента Джона Байдена попередив про можливі наслідки, якщо Російська Федерація діятиме необачно чи агресивно щодо України.


Держави-члени ОБСЄ (нині головує в Європейському Союзі Португалія) також висловили стурбованість діями Росії, яка концентрує сили на кордоні з Україною, а також в Криму і на Донбасі, про це свідчить звіт про засідання ОБСЄ від 10 квітня. Зібрання ініціювала українська сторона й Росії було запропоновано пояснити свої дії, проте країна-агресор відмовилася від участі.

А ТИМ ЧАСОМ...

Нагадаємо, Європейське командування ­збройних сил США привело війська у бойову готовність  найвищого рівня після того, як 26 березня окупанти на Донбасі вбили чотирьох українських військових, а Росія почала стягувати війська до кордону з Україною.

 

Уже 1 квітня посли країн-членів НАТО провели термінову зустріч у Брюсселі, де обговорили сплеск насильства на Донбасі та накопичення російських військ біля українських кордонів.


А 14-15 квітня у Чорне море мають увійти американські ракетні есмінці Donald Cook («Дональд Кук») і Roosevelt («Рузвельт»), які вже в акваторії Середземного моря. Про це повідомила агенція Інтерфакс-Україна  з посиланням на британських спостерігачів і посольство Росії в Анкарі.


Раніше кораблі, оснащені крилатими ракетами Tomahawk («Томагавк») з дальністю дії 1,6 тис. км і системою протиракетної оборони Aegis («Іджіс»), вийшли з військово-морської бази Рота в Іспанії, прямуючи в Чорне море, де пробудуть до 4-5 травня.


Roosevelt і Donald Cook поряд з аналогічними есмінцями Ross («Росс») і Arleigh Burke («Ерлі Берк»), розміщеними на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Роте, разом iз наземними базами ПРО Aegis в Польщі та Румунії є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.