Прощання з принцом: Філіпа поховають у суботу

13.04.2021
Прощання з принцом: Філіпа поховають у суботу

Екран iз портретом принца Філіпа в центрі Лондона.

На честь покійного принца Філіпа, чоловіка британської королеви Єлизавети ІІ, в центрі Лондона встановлять пам’ятник.

 

Відповідне рішення ухвалила місцева влада, повідомляє газета «Телеграф». Згідно з представленими даними, пам’ятник можуть розмістити недалеко від Букінгемського палацу, на вулиці Мелл.

 

Як зазначає газета, парламентарії вже схвалили дану ініціативу. Очікується, що цю ідею підтримає і прем’єр-міністр країни Борис Джонсон.


Принц Філіп помер 9 квітня у віці 99 років. До свого 100-річчя він не дожив два місяці й один день.

 

«Її Величність Королева з глибоким сумом оголосила про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості Принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно помер сьогодні вранці у Віндзорському замку», — йдеться у повідомленні королівської родини у твіттері.

 

Нагадаємо, 16 лютого принц Філіп потрапив до лікарні після нездужання, але воно не було пов’язане з коронавірусом. Минулого місяця герцога Единбурзького виписали з лікарні, де він перебував упродовж місяця.


Принц Філіп народився на грецькому острові Корфу 10 червня 1921 року. Його батьком був принц Греції та Данії Ендрю, молодший син короля еллінів Георга I. Його мати, принцеса Аліса, була дочкою лорда Луї Маунтбеттена і правнучкою королеви Вікторії.


Філіп одружився з принцесою Єлизаветою 1947 року, за п’ять років до того, як вона стала королевою. До коронації Єлизавети пара мешкала на острові Мальта, де у них народилося двоє старших дітей.

 

Загалом у королівського подружжя четверо дітей, вісім онуків і 10 правнуків. Герцог Единбурзький був принцом-консортом найдовше за всіх в історії Сполученого Королівства.


У неділю вранці в Кентерберійському соборі відбулася панахида за герцогом Единбурзьким — у Британії відзначають тиждень офіційної жалоби.

 

Похорон відбудеться в каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку в суботу, 17 квітня,він розпочнеться о 15:00 за місцевим часом загальнонаціональною хвилиною мовчання.


Згідно з новими урядовими рекомендаціями, власники бізнесу можуть самі вирішувати, чи закриватимуться вони під час трауру, а організатори спортивних подій можуть обирати, чи проводити матчі. Борис Джонсон не відвідуватиме похорон герцога Единбурзького, щоб якомога більше членів сім’ї могли на нього потрапити, повідомили у резиденції прем’єра.

 

Через карантинні обмеження участь у траурній церемонії візьмуть усього 30 осіб. Публіку попросили не приходити на похорон, а замість того, щоб приносити квіти, віддати гроші на благодійність. Проте до Віндзорського замку люди все несуть і несуть квіти.


Похорон організовують, враховуючи побажання самого принца Філіпа та відповідні обмеження з огляду на пандемію коронавірусу.

 

Служба, яку транслюватимуть по телебаченню, буде церемоніальною подією, а не великою державною, як зазвичай буває під час смерті монарха.

 

У день похорону труну принца Філіпа перевезуть із Віндзорського замку до каплиці Святого Георгія в спеціально модифікованому Land Rover, який він допоміг спроєктувати. Члени королівської родини пройдуть за труною, а королева поїде окремо до каплиці.

 

Гості зберігатимуть соціальну дистанцію та одягнуть маски. Список гостей оприлюднять у четвер. Під час процесії, яка триватиме вісім хвилин, стрілятимуть військові гармати і дзвонитиме дзвін.

ДО РЕЧІ

У вересні 1973 року герцог Единбурзький відвідав Київ — тут відбувався чемпіонат Європи з кінного триборства, в якому брала участь його донька Анна. Візит королівських осіб висвітлювала газета «Вечірній Київ».

 

Під час екскурсії містом поважні гості відвідали Києво-Печерську лавру, а також скуштували українських страв у ресторані «Прага» — тут досі бережуть тарілку, з якої їв Філіп.

 

Поселили герцога в резиденції на вулиці Рози Люксембург (зараз — Липська), що навпроти готелю «Київ», а його доньку в готелі, який зараз називається «Україна». Принцеса Анна під час змагань упала з коня, тож здобути нагороди в Києві їй не судилося.


Кажуть, що Києву пощастило приймати високого гостя, бо чоловік королеви Єлизавети категорично відмовився їхати у «червону» столицю Москву. Адже звинувачував більшовиків у вбивстві родичів (мати принца була племінницею російської імператриці Олександри Федорівни). Тож турнір у терміновому порядку перебазували в Київ.