На Україну чекає ще місяць на піку хвилі коронавірусу — прогноз науковців

06.04.2021

Понад 10 тисяч випадків коронавірусу підтвердили в Україні за попередню добу. Госпіталізували понад 3 тисячі пацієнтів.

 

Від ускладнень «ковіду» померли 254 людини. Лідерами за поширенням хвороби є Харківська, Львівська та Дніпропетровська області.

 

В неділю вакцинували понад тисячу українців. Жодного щеплення не зробили у Київській, Одеській та Херсонській областях.


Київ на суворому карантині. Від­учора скористатися громадським транспортом — наземним чи метро — можна тільки за спеціальними перепустками.

 

Однак, попри обіцянки місцевої влади, не всі кияни у понеділок таки змогли отримати обіцяні перепустки. Окрім цього, департамент транспортної інфраструктури КМДА звернувся в поліцію через оголошення щодо продажу в мережі спецперепусток для проїзду у столичному громадському транспорті.

 

Там наголошують, що спецквитки видають безкоштовно тим організаціям, які забезпечують життєдіяльність міста. А саме медикам, правоохоронцям, працівникам житлово-комунальної сфери, супермаркетів, аптек та соціальних служб.

 

Також через посилення карантину у столиці штрафуватимуть роботодавців за недотримання протиепідемічних правил. Про це заявив начальник головного управління Держпрод­споживслужби у Києві Олег Рубан.

 

За словами чиновника, влада Києва вестиме жорсткий моніторинг організованих колективів у закритих приміщеннях. Локдаун діятиме щонайменше до 16 квітня. Однак у КМДА не виключають, що жорсткі обмеження можуть продовжити.


З 3 квітня посилили карантинні заходи через погіршення ситуації з коронавірусом і у Сумах. Про це повідомив міський голова Олександр Лисенко.

 

Мешканцям заборонено відвідувати парки, спортивні майданчики. На вулиці забороняється перебувати без маски або респіратора.

 

Також зачинені школи, а супермаркетам дозволяється працювати лише за умови, якщо у залі працюють усі касові апарати. Суворі обмеження з понеділка й у Хмельницькому. У місті зачиняють кінотеатри та музеї.

 

Забороняють і будь-які заходи в закладах громадського харчування. А в магазинах, супермаркетах та спортзалах обмежують кількість відвідувачів. Школярі, окрім молодших класів, навчатимуться онлайн. Ситуація з коронавірусом у Хмельницькому залишається напруженою. Натепер у лікарнях міста перебувають майже пів тисячі пацієнтів-хворих.


Більшість дорослих в Україні мають отримати щеплення до кінця року. Відповідне рішення своїм указом ухвалив президент України.

 

Цим документом Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо Національного плану вакцинопрофілактики від COVID-19 до кінця 2021 року, згідно з яким, Кабмін упродовж семи днів має розробити та затвердити Національний план вакцинації.

 

Зокрема, має бути встановлено мінімальну щомісячну кількість щеплень, визначено джерела та строки постачання антиковідних вакцин та осіб, відповідальних за реалізацію плану.

 

Поліпшення ситуації з коронавірусом в Україні можна очікувати не раніше, ніж через 3-4 тижні. Про це йдеться у щотижневому огляді епідемічної ситуації в Україні, опублікованому Національною академією наук.

 

Пік третьої хвилі епідемії має настати протягом одного-двох тижнів. При цьому в НАН відзначили, що переповненість лікарень може відстрочити поліпшення ситуації з COVID-19 iще на 7-14 днів.