Борги і тиск на інвесторів зростають: хто «перекриває» зелену енергетику

06.04.2021
Борги і тиск на інвесторів зростають: хто «перекриває» зелену енергетику

Українська влада, декларуючи підтримку чистої енергетики, насправді ж старанно гальмує її розвиток. (Фото з сайта tridentenergy.ua.)

Україна традиційно бере на себе зобов’язання щодо переходу на нетрадиційні види енергетики.

 

Вимагає цього, зокрема, Паризька хартія, яку ратифікувала наша держава.

 

Але й в енергетичній сфері керівництво нашої держави демонструє цю ж саму непослідовність, як і в інших напрямках свого руху.

 

Декларуючи на словах підтримку «зеленої» енергетики, влада насправді робить усе, аби ця галузь у нас не розвивалася, а інвестори не вкладали кошти у вітчизняну економіку.

Влада не платить за боргами

Виробники енергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) заявили: за підсумками першого кварталу 2021 року уряд виконав свої зобов’язання за дво­стороннім меморандумом менш як на половину. А виплати надходять далеко не усім виробникам, а якщо й надходять, то переважно через судові процеси.


За умовами меморандуму між урядом та виробниками енергії з відновлюваних джерел енергії, останні мали отримати оплату 40% заборгованості, або 8,96 млрд грн у четвертому кварталі 2020 року.

 

Решта 60% заборгованості має бути сплачена рівними частинами цьогоріч по 15%, або 3,36 млрд грн щоквартально. Таким чином, станом на 31 березня виробники ВДЕ мали отримати 12,32 млрд грн, або 55% заборгованості.


Для виплати цієї заборгованості Укренерго отримало кредити під держгарантії. Проте, як кажуть в асоціації, Нацкомісія з тарифів видала «настанову», за якою кредитні кошти поділять навпіл між виробниками ВДЕ та «Енергоатомом».

 

4 лютого нинішнього року «Гарантований покупець» розпочав погашення заборгованості за електроенергію 2020 року. Виробники ВДЕ, як і ДП «НАЕК «Енергоатом»,  у першому кварталі 2021 р. отримали 4,63 млрд грн.


«Таким чином, фактичний рівень погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ складає  37,6% від обіцяного», — заявили в Українській асоціації відновлюваної енергії. Водночас вони заявили, що не всі виробники зеленої енергетики отримали виплати: борги тих, хто звернувся до суду щодо стягнення заборгованості, «Гарантований покупець» не визнає.


«Станом на 1 квітня 2021 року рівень розрахунків за жодний із місяців поточного року не сягнув 100%», — кажуть виробники.

 

Та, за їхніми словами, цього відбутися і не могло, адже тариф на послуги з передачі електроенергії не враховує повністю витрати на послугу з забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.


В асоціації стверджують, що така ситуація склалася через норму закону, якою встановлено, що не менше 20% коштів для розрахунків із ВДЕ мають бути передбачені у Держбюджеті.

 

Проте у Держбюджеті-2021 їх не передбачили, а регулятор зменшив витрати Укренерго на відповідну прогнозну суму — на 11,35 млрд грн. Таким чином укотре встановивши тариф на послугу з передачі електроенергії на економічно необґрунтованому рівні.

Винні за небаланси?

Тим часом Асоціація сонячної енергетики України звернулася до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерія Тарасюка.

 

Причина — наявність серйозної правової колізії в нормативних актах НКРЕКП, котра вже призвела до того, що виробники з ВДЕ несуть відповідальність за небаланси, але водночас не можуть їм запобігти у разі отримання команд диспетчера щодо зменшення навантаження.


Це питання, за словами керівника Асоціації Артура Семенишина, з кожним днем стає все критичнішим для галузі відновлюваної енергетики.

 

Враховуючи відсутність законодавчого врегулювання цієї правової колізії, виробники несуть відповідальність або за невиконання команд, або за небаланси, які, де-юре, допущені не з їх вини.
Асоціація сонячної енергетики України, як відомо, є найбільшим професійним об’єднанням учасників ринку сонячної енергетики і налічує понад 45 компаній та груп компаній.

 

«Ми представляємо інтереси власників промислових сонячних станцій встановленою потужністю 418 МВт, українських та іноземних інвесторів сонячної енергетики, компаній, які здійснюють проєктування, будівництво та обслуговування СЕС, виробників обладнання для сонячних станцій, дистриб’юторів, інсталяторів, власників домашніх СЕС та компаній юридичної сфери, які спеціалізуються на представництві інтересів сонячної індустрії, — каже Семенишин.

 

— Загальна кількість працівників компаній, що є учасниками АСЕУ станом на 1 січня 2020 року, становила понад 8 тис. осіб».

«Заморочки» від регулятора

За словами керівника Асоціації, основним завданнями регулятора є забезпечення ефективного функціонування та розвитку ринків у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Також регулятор забезпечує захист прав та законних інтересів споживачів товарів і послуг, які виробляються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг.


Відтак виробники сонячної енергетики наголошують: основними засадами державної політики у сфері альтернативних джерел енергії є нарощування обсягів виробництва та споживання енергії, виробленої з альтернативних джерел, з метою економного витрачання традиційних паливно-енергетичних ресурсів та зменшення залежності України від їх імпорту шляхом реструктуризації виробництва і раціонального споживання енергії за рахунок збільшення частки енергії, виробленої з альтернативних джерел.

 

Попри це, протягом березня 2021 року та попередніх періодів у 2020 році спостерігаємо прямо протилежну тенденцію, коли за рахунок систематичних обмежень джерел альтернативної енергетики збільшується частка імпорту електричної енергії в Україну.


На початку серпня 2020 року внесено зміни до закону України «Про ринок електричної енергії».

 

Згідно з ними, частка відшкодування гарантованому покупцю вартості врегулювання небалансу гарантованого покупця суб’єктами господарювання, які входять до складу балансуючої групи гарантованого покупця та здійснюють продаж електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії на об’єктах електроенергетики, за «зеленим» тарифом або аукціонною ціною, встановлена потужність яких не перевищує 1МВт, — становить 10%, а встановлена потужність яких перевищує 1 МВт, — 50%.


Ще один урядовий документ — постанова від 26 квітня 2019 року — передбачає, що виробники з відновлюваної енергії зобов’язані прогнозувати обсяг відпуску електричної енергії та несуть відповідальність за некоректність прогнозування.

 

Зокрема, з 1 січня 2021 року виробники ВДЕ зобов’язані здійснювати відшкодування гарантованому покупцю частки вартості врегулювання небалансу гарантованого покупця, що виникає у разі відхилення фактичних погодинних обсягів відпуску електричної енергії продавців гарантованому покупцю від їх прогнозного погодинного графіка відпуску електричної енергії.


Водночас виробники зобов’я­зані виконувати всі оперативні команди та розпоря­дження, які надаються ними при виконанні функцій з диспетчерського управління.

 

При цьому, згідно зі змінами до Правил ринку, що були внесені постановою НКРЕКП наприкінці 2020 року, в разі недотримання постачальником послуг зі зменшення навантаження ВДЕ з підтримкою диспетчерських команд оператора системи передачі фіксує всі недотримання та їх причини, а також час видачі диспетчерської команди.


Керівник Асоціації наголошує: мусить існувати ефективний контроль з боку регулятора за безумовним дотримання правил ринку, згідно з якими оператор системи передачі має право видавати команди на зменшення навантаження виробникам відновлюваної енергетики лише за умови, що всі наявні пропозиції інших учасників балансування на зменшення їхнього навантаження акцептовані, крім випадків видання таких команд при системних обмеженнях, що є наслідком дії форс-мажору.

А ТИМ ЧАСОМ...

У США «зелена» дешевшає


Міністерство енергетики Сполучених Штатів Америки переходить до нового етапу розвитку відновлюваних джерел енергії. Нова мета відомства — знизити вартість сонячної енергії на 60% протягом 10 років, з нинішніх 4,6 цента за кВт/год до 2 центів за кВт/год до 2030 року.


Традиційні сонячні панелі, як правило, перетворюють сонячне світло на електроенергію за допомогою фотоелектричних матеріалів. Така технологія, за підрахунками американського міністерства, буде здатна генерувати лише 30-50% електроенергії в країні до 2035 року.

 

Цього недостатньо для реалізації плану нового президента Джо Байдена щодо декарбонізації енергетичного сектору, тому Управління технологій сонячної енергії мін­енерго США пропонує активніше розвивати три перспективні технології: перовскіти, тонкі плівки телуриду кадмію (CdTe) і концентровану сонячну енергію (CSP).


З цією метою міністерство виділить 128 млн доларів, які стануть каталізатором залучення в енергетичні проєкти значного приватного фінансування. Відомство діятиме поступово: почне зі зниження вартості сонячної енергії до 3 центів за кВт/год до 2025 року.

 

Перші 40 млн доларів підуть на технологію перовскітів — 22 проєкти будуть зосереджені на ефективних підходах до виробництва і швидкій комерціалізації елементів нового покоління.


Ще 14 млн доларів отримає новий випробувальний центр незалежної перевірки продуктивності перовскітних пристроїв. Уряд США також анонсував конкурс–ініціативу, що забезпечить молодь компанії стартовим капіталом у розмірі 3 млн доларів для просування перовскітних розробок у приватному секторі.


Також Національна лабораторія відновлюваних джерел енергії США створить консорціум для просування плівок CdTe і надасть інженерам і розробникам 20 млн доларів венчурного фінансування. Завдання у консорціуму буде таке, як й у проєктів, пов’язаних із перовскітами, — розробляти, тестувати і комерціалізувати.


Ще 7 млн доларів виділять на проєкти зі збільшення терміну служби кремнієвих фотоелектричних систем із 30 до 50 років, щоб скоротити експлуатаційні ви­трати нових панелей.

 

Решта 33 млн доларів будуть спрямовані на кілька проєктів із концентрації сонячно-теплової енергії. На відміну від фотоелектричних технологій, які безпосередньо перетворюють сонячне світло на електрику, ця технологія вловлює тепло сонячного світла і використовує цю теплову енергію для обертання турбіни або двигуна, який потім виробляє електрику. Компанія Sandia National Laboratories побудує центр для тестування компонентів і систем CSP нового покоління.