А тромбози лишились: виробник змінив назву вакцини AstraZeneca на Vaxzevria

02.04.2021

Британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca змінила ринкову назву вакцини від COVID-19. Відтепер вона матиме важку для вимови назву Vaxzevria («Ваксзеврія»).

 

Зміни вже затверджено Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA). До цього часу препарат був відомий під простою та милозвучною назвою «вакцина AstraZeneca» («Астра Зенека»).

 

«Перехід на постійну назву торгової марки є загальною практикою і планувався впродовж багатьох місяців», — сказано в пресрелізі, надісланому німецькій агенції dpa.


Як зазначає «Євроньюс», зі зміною назви не зникли старі проблеми вакцини, бо вміст флаконів залишився тим же. Нагадаємо, в середині березня близько половини країн ЄС призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca через низку смертей серед вакцинованих унаслідок утворення тромбів у судинах.

 

Після додаткової перевірки Європейська агенція з лікарських засобів порекомендувала 19 березня і далі застосовувати британсько-шведський препарат, визнавши його побічну дію несуттєвою у порівнянні з перевагами. Таку ж думку висловила і ВООЗ.


Але це не заспокоїло споживачів. Німецький постійний комітет з імунізації (STIKO) рекомендував, що (вже перейменований) препарат від COVID-19 AstraZeneca слід колоти лише людям, старшим 60 років. Причиною рішення є дані про рідкісні випадки венозного тромбозу.


У вівторок вакцинацію британсько-шведським препаратом призупинили в Берліні і Мюнхені після того, як медики зафіксували понад 30 випадків утворення тромбів у щеплених громадян.

 

Дев’ять людей померли. В їх числі жінки у віці від 20 до 63 років.


У Канаді вивчають дані про утворення тромбів у великих судинах при порушенні згортання крові у вакцинованих. Імунізація людей до 55 років AstraZeneca припинена.


Шеллі Дікс, заступниця глави Національного консультативного комітету Канади з імунізації, повідомила: «Випадки, виявлені до цих пір у світі, в основному стосувалися жінок у віці до 55 років, хоча порушення спостерігалися і в чоловіків. Зміни в організмі відбувалися в період із 4-го по 16-й день після щеплення».

 

Про подібні інциденти в самій Канаді міністерство охорони здоров’я повідомлень поки не отримувало.


Для молодших вікових груп AstraZeneca не застосовують у Франції, Фінляндії та Ісландії. У Швеції цю вакцину рекомендують тільки людям, старшим 65 років, у яких не спостерігаються важкі побічні ефекти. Тож зміна назви не усуває проблему. Хіба що виробник розраховує на те, що до вакцини з новим ім’ям буде менше недовіри в пацієнтів.