Живий «мрець»: на Полтавщині «похований» більше року тому чоловік намагається довести, що він не помер

02.04.2021
Живий «мрець»: на Полтавщині «похований» більше року тому чоловік намагається довести, що він не помер

Костянтин Джеджеря з «власною» надмогильною плитою.

Реальна містика сталася в селі Малий Тростянець, що на Полтавщині. 37-річний Костянтин Джеджеря за два дні до свого дня народження дізнався, що за документами він мертвий...


Чоловік має власне свідоцтво про смерть, а на кладовищі лежить навіть могильна плита, де написане його ім’я.


Про те, що він мрець, дізнався випадково. Якби Костянтин не порушив ПДД і його не зупинила поліція, коли був за кермом, то, напевно, чоловік і не знав би, що за документами давно його вважають небіжчиком.

«Ти добре стоїш?»

Поки патрульні перевіряли документи та складали протокол, порушник обмірковував, скільки ж доведеться викласти грошенят із гаманця за штраф.

 

Та ще й отака оказія сталася не коли-небудь, а напередодні дня його народження. Настрій був зіпсований, проте чоловік і гадки не мав, що за новини чекають його попереду.


Костянтин не без хвилювання згадує той день, коли жахлива звістка впала як сніг  на голову:


— Поліцейський запитує: «Ти добре стоїш?» Відповідаю: «Так». І тут він каже: «Я тебе порадую: ти вважаєшся мертвим!»


Я чекав почути що завгодно, але щоб таке... І запитав у правоохоронця: «Як таке може бути?!»


Виявилося, що за документами Костянтин Джеджеря помер ще рік тому від пневмонії. І у листопаді 2019 року перша міська лікарня видала свідоцтво про його смерть. Як могла трапитися така оказія?
Насправді ж у тій могилі похований рідний брат Костянтина — Олександр Олександрович Сокіл.

 

Саме він і відправив чоловіка «на той світ». Як виявилося, брати не спілкувалися протягом тривалого часу, тож рідня не знала про місце перебування Олександра.

 

Потрапивши до лікарні з запаленням легень, чоловік навмисно вказав не свої дані, а Костянтина, оскільки перебував у розшуку за скоєний злочин. Уранці Олександра не стало. А оскільки документи, що посвідчують особу, померлий не надав, лікарі повідомили правоохоронцям ті дані, що назвав небіжчик перед смертю.


Слідчі швиденько закрили справу за фактом смерті пацієнта в лікарні, проте інформацію не перевіряли й особу померлого не встановлювали. Відтак у документи потрапили несправжні дані померлого.
Речник Нацполіції Полтавщини Юрій Сулаєв повідомив:


«Поліція з’ясовує ситуацію. Оскільки матеріали були надані медичними працівниками, відомості про померлу особу до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносились на підставі інформації, зазначеної у медичній картці стаціонарного хворого КП 1-ї міської клінічної лікарні Полтавської міської ради».


Цікаво, що завадило слідчим здійснити пошук родичів небіжчика через сільські ради Полтавської області чи через соціальні мережі? Адже прізвище Джеджеря не є досить поширеним у нашій місцевості, тож ніякої плутанини не виникло б.

 

І якби було проведено всі слідчі дії на встановлення особи померлого, то, напевно, відшукали б і номери телефонів рідні. І тоді Олександра проводили б в останню путь родичі, брати і сестри, а не міська рада.

 

Та й поховали б його у рідному селі, а не в тому місці кладовища, що в Розсошенцях, де ховають безхатьків чи тих, кого не забрали з моргу. Можливо, і самого Костянтина знайшли б, живого і здорового.

 

Скасувати запис про смерть можна тільки через суд

 

Довгий час чоловік не міг зібратися з думками і не знав, що ж робити далі, адже за всіма  документами він — мрець. Проте зрозумівши, що мовчати про цю ситуацію не можна, звернувся до правозахисних організацій.


І невдовзі прокуратура визнала рішення слідчого про закриття кримінального провадження по цій справі незаконним.


Було проведено опізнання трупа за світлинами за участi Костянтина та сестри. В особі померлого вони визнали свого брата Олександра і на його могилі вже встановили хрест з іменем справжнього покійного.


А як щодо Костянтина? Тепер чоловіку доведеться скасовувати запис про свою смерть через суд.


— Оскільки факт смерті Олександра Сокола не зареєстрований, необхідно вносити виправлення в лікарське свідоцтво та через суд встановлювати сам факт смерті цієї особи, — каже Дар’я Малинникова, адвокатеса Костянтина Джеджері.

 

— Та в Держреєстрі актів цивільного стану Костянтин Джеджеря досі вважається мертвим. Цей запис потрібно скасувати. Тобто необхідно вилучити відомості про смерть Джеджері Костянтина Васильовича з Державного реєстру актових записів та відновити його права, адже за документами людина юридично померла.


У даний час ми працюємо над підготовкою документів до суду. Наразі чекаємо офіційну відмову з РАЦСу про те, що вони самостійно не можуть внести виправлення, проте з прокуратури вже отримали документи, що необхідні для анулювання свідоцтва про смерть Костянтина. Після чого буде направлена позовна заява до суду.


...Прийшов, назвав, і тебе вже поховано. Так через чиюсь похибку та непрофесіоналізм за мить iз ніг на голову перевернулося життя Костянтина Джеджері. І якби не несправність датчика автомобіля, з якого все почалося, хто знає, який поворот міг би бути в цій історії...