«Чорна п’ятниця» під Шумами: світ має відреагувати на російську агресію

30.03.2021
«Чорна п’ятниця» під Шумами: світ має відреагувати на російську агресію

Бійці ЗСУ утримують позиції на передовій. (Фото ООС)

«Чорною п’ятницею» стало для України 26 березня: у бою під Шумами загинуло четверо захисників України. Ще двох поранили, їх доставили до шпиталю в Харкові, їхній стан військові медики називають тяжким та середньої тяжкості.

 

Першим підірвався на міні офіцер 143-го Центру розмінування підполковник Сергій Коваль. Йому на допомогу вийшла група евакуації, яка потрапила в засідку й була розстріляна російськими снайперами з панівних висот.

 

Із 43-річним підполковником під ворожим вогнем на Донеччині загинули бійці 10-ї огшбр — 27-річний Сергій Гайченко з Дніпропетровщини, 47-річний Сергій Барнич iз Прикарпаття та 27-річний Максим Абрамович iз Рівненщини.


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародне співтовариство рішуче засудити останню ескалацію з боку Росії на Донеччині, заявивши, що світ зобов’язаний відреагувати на дії російських загарбників i запобігти подальшій окупації України. Він також нагадав, що в 2021 році вже загинули 23 українськi солдати.


Та для окупантів подібні заяви, вочевидь, нічого не вартують, і вони продовжують обстріли: так, 28 березня кацапи вісім разів накривали позиції українських бійців та здійснили одне дистанційне мінування. Зокрема, неподалік Талалаївки та Водяного, що на Приазов’ї, по наших захисниках противник відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Біля Причепилівки ворог застосував ручний протитанковий гранатомет. Поблизу селищ Південне та Широкине противник обстрілював позиції українських захисників iз мінометів калібру 82 мм.


У напрямку населеного пункту Луганське ворог здійснив дистанційне мінування позицій українських захисників з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. Бойових втрат у цей день серед українських захисників та цивільного населення не було.


Зауважимо, що 28 березня підрозділи ЗСУ зафіксували виконання робіт російськими найманцями з облаштування існуючих та створення нових оборонних позицій у напрямку лінії розмежування. Ці роботи проводили, незважаючи на заборону, поблизу населеного пункту Водяне.


Станом на 7-му годину ранку 29 березня з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано одне порушення припинення вогню неподалік Світлодарська.


Додамо, що на окупованій Луганщині громадян України оголосили... іноземцями. У «наказі», виданому так званим «Міністерством внутрішніх справ ЛНР», окупанти заявили, що із «23.03.2021 набуває чинності наказ «МВС «ЛНР» про внесення змін до тимчасового порядку реєстрації за місцем проживання і за місцем перебування фізичних осіб у «ЛНР».


І якщо громадяни України не зареєстровані на території «ЛНР», — вони є іноземцями. По всьому окупованому Луганську розклеєно відповідні оголошення з текстом «наказу».