Дихати важче: у списку «оранжевих» зон лишилась Херсонська область, «зелених» немає

30.03.2021

Спалах коронавірусу в Херсонській обласній лікарні. Захворювання виявили у 37 осіб: це 18 медпрацівників i 19 пацієнтів.

 

Про це повідомили в облдержадміністрації. Аби не допустити поширення хвороби, планову госпіталізацію в хірургічне, травматологічне та урологічне відділення лікарні припинили на два тижні.

 

Пацієнтів, які вже перебувають на лікуванні в цих відділеннях, виписувати не будуть. Для з’ясування причин сплаху «Ковід-19» у лікарні створили комісію.


Понад вісім тисяч нових випадків COVID-19 зафіксовано в Україні за попередній звітний день. Зокрема, захворіли 344 дитини та 140 медпрацівників.

 

Найбільше інфікованих виявили у Львівській, Одеській, Дніпропетровській i Житомирській областях. 178 людей померли. Госпіталізовано майже три тисячі двісті хворих. Одужали — трохи менше ніж три тисячі.


Відсьогодні до «червоної» карантинної зони потрапила й Чернігівщина. Загалом тепер 11 «коронованих». Єдиним регіоном «жовтої» зони, незважаючи на спалах, залишається Херсонщина. Зелених — немає жодного.


Динаміка госпіталізацій дуже висока. У деяких областях зайнята більша частина ліжок, виділених для ковідних хворих. У столиці ж щодня фіксують щонайменше кілька сотень нових хворих на коронавірус.

 

Та ще більше киян госпіталізують iз підозрою на «ковід». Про це пише міський голова Києва Віталій Кличко.

 

Згідно з його даними, понад пів тисячі містян госпіталізували до столичних лікарень із запаленнями легень i підозрами на коронавірусну інфекцію. Найбільше нових хворих у Дніпровському, Дарницькому та Оболонському районах.


Жодного щеплення від коронавірусу за добу не зроблено в чоти­рьох регіонах. Це Донеччина, Луганщина, Рівненщина та Чернігівщина. Загалом в Україні попередньої доби вакциновано лише півтори тисячі людей.

 

Такі дані оприлюднили в Мінохорони здоров’я. Найбільше — на Харківщині — 230 осіб. У Києві та області в неділю зробили по 20 щеплень. Стільки ж на Волині. В Кіровоградській області зробили лише 10 ін’єкцій. До листа очікування записано понад 360 тисяч охочих вакцинуватись.


Водночас Україна майже вдвічі відстає від плану вакцинації. Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов в інтерв’ю «Радіо «Свобода». Одна з причин — організація роботи. Йдеться, зокрема, про пункти щеплення.

 

За словами Степанова, не всі пункти вакцинації запрацювали вчасно. Нагадаємо, що українців почали імунізувати місяць тому. Відтоді ін’єкції отримали майже 200 тисяч людей.


Також міністр прокоментував безпечність вакцин, якими щеплюють українців. За його словами, всі препарати проти коронавірусу, що зареєстровані в нашій державі, є безпечними та ефективними. Виокремлювати якусь із вакцин, називати кращою або гіршою, у МОЗі не будуть.