Голос звучить тихо, а розголос — гучно: приголомшлива історія домашнього насилля і байдужості поліції у Кременчуці

30.03.2021

35-річна мешканка Кременчука Ольга Плахотніченко цілий рік шукала захисту в поліції від чоловіка-тирана, і лише після того, як виклала в інтернет відео його знущання над нею та дітьми, змогла привернути увагу правоохоронців і громадськості до домашнього насилля.


Молода й симпатична мама двох малолітніх хлопчиків страждала через те, що «не домагалася чоловіка». Колишнього це дратувало, і він бив її на очах у дітей. А потім просив вибачити.


Моторошні кадри, на яких зафіксовано сцени домашнього насилля, Ольга опублікувала нещодавно на своїй сторінці в інстаграмі. На одному відео видно, як вона збирається вийти з помешкання, але чоловік затягує її назад, схопивши за волосся.

 

За зачиненими скляними дверима видно, як він звалює її на підлогу й починає душити. На іншому події розгортаються в дитячій спальні.

 

Чоловік не дозволяє Ользі поспілкуватися з синами і буквально витягує її з кімнати, намотавши її волосся собі на руку. У дітей істерика. З криками «тату, не треба!» вони кидаються слідом, намагаючись заступитися за маму.


Відверті сцени насилля, оприлюднені жінкою, викликали неоднозначні оцінки в користувачів соцмереж.

 

Одні їй співчувають, пропонують допомогу і навіть закликають вчинити самосуд над неадекватним супутником життя, інші, навпаки, засуджують за те, що дозволяла над собою знущатися.

 

Дехто взагалі вважає зняте на камеру «театром», а Ольгу називає артисткою. Бо такого, мовляв, бути не може.


«Зараз я відкрито прошу захисту, — написала Ольга Плахотніченко в пості. — Я боюся з сином виходити з квартири! Молодший син перебуває з колишнім чоловіком. Людина півтора року знущалася наді мною. Над дітьми психологічно. Він бив мене при дітях багато разів. Він не жив iз нами. Ніхто не заважав йому жити, як він хотів. Він зробив благородний вчинок, як твердив — дав нам житло, будинок. Але зараз усі — органи опіки й поліція — говорять, що треба чекати рішення суду».


Нещодавно, після того, як чоловік не впустив її до будинку, коли на вулиці було мінус 10, Ольга подала заяву в суд про врегулювання спору щодо дітей. Вона сподівається, що сини залишаться з нею. Точкою кипіння стало 12 березня.

 

Того дня чоловік прийшов до будинку й залишився там iз дітьми. А щоб Ольга не зайшла до нього, виставив збройну охорону й замінив замки на дверях. Наступного дня, за словами жінки, він не пустив дітей до школи. Згодом подав заяву до суду про стягнення з неї аліментів.


Із жертвою насилля зв’язалися журналісти одного зі столичних видань, і вона розповіла більше.


Як з’ясувалося, стосунки між нею й батьком їхніх спільних дітей тривають уже сім років, але у шлюб вони так і не вступили. Спочатку між ними складалося все добре: чоловік був iз нею лагідним і вона його сильно кохала.

 

Та все змінилося з тих пір, як у його житті з’явилася інша жінка. Й останні півтора року в родині тривають скандали. Цивільний чоловік Ольги залишив її з двома дітьми у власному будинку, а сам пішов до коханки. Періодично навідуючись у дім під приводом зустрічі з дітьми, ображав і принижував їхню матір, обзивав істеричкою.  


— Уперше він побив мене у березні минулого року, потім у травні, — розповідає Ольга. — Щоразу ви­бачався, просив простити його й помиритися заради дітей. Говорив, що наші стосунки налагодяться, якщо я буду домагатися його. Спочатку я мовчала, бо любила його. Але він знову і знову піднімав руку на мене.


Рік тому жінка наважилася віднести заяву до поліції. Тоді побоїв не знімала. Та зазвичай синців на її тілі й не лишалося — лише вирване волосся пучками валялося по хаті.
Вiдтодi Ольга заявляла до поліції про домашнє насильство регулярно.

 

Там визнають, що зверталася, бувало, й по два-три рази на добу. Заяви реєстрували, але ніхто й не думав захистити жінку з двома дітьми, мотивуючи це банальними сімейними конфліктами.


А чоловік, у свою чергу, звертався до правоохоронних і владних органів, скаржився на Ольгу, котра, мовляв, забрала в нього дітей.


— Заяв від потерпілої було дуже багато, — підтверджує пресофіцер Кременчуцького міського управління поліції Анна Васенко. — Практично по дві-три заяви щодня надходило, в тому числі й про нанесення тілесних ушкоджень. Від іншої сторони конфлікту також є кілька зустрічних заяв щодо опіки над дітьми. Ця пара, між якою існують цивільно-правові стосунки, то сходилася, то розходилася. Суд поки ще не визначив, iз ким мають бути діти, тож у батька й у матері є на них рівні права. До роботи з неблагополучною родиною залучена служба у справах дітей, поліцейські. Ситуація перебуває в нас на контролі і за всіма фактами звернень проводяться перевірки.


Хто знає, як довго все це тривало б, якби жінка не наважилася «винести сміття з хати» й не виклала у вільних доступ відеозаписи з реальними фактами знущання над нею. «Поки не опублікувала відео, ніхто пальцем об палець не вдарив. Сподіваюся, тепер безпросвітна для мене ситуація почне змінюватися», — каже Ольга.


І вона вже почала змінюватися. Після широкого розголосу чоловік уперше за півтора року нарешті поговорив з Ольгою нормальним тоном.


На цей кричущий випадок одразу ж відреагувала уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова. Вона вже скерувала запити до Головного управління Національної поліції в Полтавській області та Полтавської обласної державної адміністрації з вимогою терміново здійснити перевірку вказаних фактів та вжити відповідних заходів реагування, передбачених законодавством.

 

Також направила звернення до міського голови Кременчука як керівника органу опіки та піклування з вимогою вжити заходів, спрямованих на захист прав та інтересів дітей, здійснити оцінку їхніх потреб та надати родині соціальний супровід.

 

Питання додержання прав Ольги Плахотніченко та її дітей на належний захист від домашнього насильства перебуватиме на особистому контролі уповноваженої.


До речі, цьогоріч поліція Полтавщини відкрила 30 кримінальних проваджень за фактами домашнього насильства. Чого чекала поліція Кременчука у конкретному випадку, незрозуміло.