Суперництво на двох: у новому сезоні «Формули-1» розгорнеться запекла дуель між «Мерседесом» і «Ред буллом»

30.03.2021
Суперництво на двох: у новому сезоні «Формули-1» розгорнеться запекла дуель між «Мерседесом» і «Ред буллом»

У нинішньому сезоні «Мерседес» та «Ред булл» обіцяють уболівальникам запеклу суперечку впродовж усього чемпіонату. (Фото з сайта autoreview.ru.)

Хоча у світі досі панує коронавірусна пандемія, вона не стала на заваді відкриттю нового спортивного сезону «Формули-1».

 

На відміну від минулого року, коли перші десять етапів чемпіонату довелося відмінити чи перенести, цьогорічний старт відбувся вчасно.

 

Щоправда, раніше прописаний першим у календарі 2021 року етап в Австралії перенесли аж на кінцівку чемпіонату. Відтак стартовий Гран-прі відбувся в Бахрейні на Міжнародному автодромі в пустелі Сахір.


Королівство Бахрейн розпочало приймати «формулічні команди» за два тижні до офіційного старту сезону, коли там провели передсезонні тести, котрі завершилися досить несподіваними результатами.

 

«Мерседес», який незмінно тріумфував у світовому чемпіонаті впродовж останніх років, бахрейнські тести завершив непереконливо. А натхненний тестовими результатами своїх болідів очільник «Ред булла» Крістіан Хорнер заявив, що очікує від своєї «стайні» переможного початку сезону.


Підтвердженням його слів став успіх першого пілота «биків» Макса Ферстаппена у суботній кваліфікації на Гран-прі Бахрейну. Для 23-річного нідерландця то був уже четвертий «поул» у кар’єрі, проте зрозуміло, що перевагу свого боліда над чемпіонським «Мерсом» Ферстаппену потрібно було доводити безпосередньо в гонці.

 

Здавати ж свої чемпіонські позиції в плани чинного чемпіона світу Льюїса Хемілтона не входило. Перед британцем узагалі стоїть амбітна мета на сезон — перевершити за кількістю чемпіонських трофеїв рекорд легендарного Шумахера.


А для переможного початку ЧС-2021 «Мерседесу» потрібно було йти на ризик. Таким нестандартним ходом німецької команди став достатньо ранній другий піт-стоп, який дозволив Хемілтону захопити лідерство в гонці. Щоправда, за п’ять кіл до фінішу переваги Льюїса над Ферстаппеном уже не було. Здавалося, що на більш свіжій гумі швидкий «Ред булл» легко випередить «Мерседес» Хемілтона.


На 53-му колі Макс навіть обігнав супротивника, однак виїхавши всіма колесами за межі траси, був змушений повернути Льюїсу позицію. У підсумку британець зберіг лідерство й виграв свою 96-ту гонку в кар’єрі.

 

«Ми змагаємося з «Мерседесом», і це чудово», — такими словами означив свій фініш за спиною Хемілтона Ферстаппен.


Власне, у «Формулі-1» вже давно не було настільки запеклої суперечки між різними командами, й «уїк-енд» у Бахрейні подарував уболівальникам надію на гостру боротьбу за чемпіонство.

 

У «Мерседесі» кажуть, що не мають жодної переваги над «биками», самі ж представники «Ред булл» обіцяють продовжити прогресувати, аби й надалі на рівних конкурувати з найсильнішою командою останніх сезонів.

 

Відзначимо, що другого пілота «Ред булла» Серхіо Переса вболівальники назвали головним героєм гонки. Проводячи свій перший Гран-прі у складі нової команди, мексиканець спромігся прорватися з останнього на п’яте місце в пелотоні.


Окремої уваги заслуговує маневр наприкінці перегонів другого пілота «Мерседеса» Вальтері Боттаса. За кілька кіл до фінішу фінський гонщик утретє в гонці завернув до боксів на перевзування.

 

Не втративши своєї третьої позиції, на свіжій гумі він встановив кращий час на колі й, згідно з правилами, котрі діють в останніх сезонах, отримав додаткове очко за встановлений часовий рекорд.


А найбільш пам’ятним Гран-прі Бахрейну буде все ж для сина семиразового чемпіона «Ф-1» Міхаеля Шумахера — Міка. Як і його легендарний батько, у 22 роки він провів свій дебютний Гран-прі у королівських перегонах, завершивши його за кермом боліда «Хаас» на 16-й позиції.