Боротьба за мізки: в Донецьку планує відкрити офіс російська партія

26.03.2021
Боротьба за мізки: в Донецьку планує відкрити офіс російська партія

Російська влада продовжує відкрито нехтувати Мінськими домовленостями.

Не інакше, як нахабною зухвалістю, є рішення однієї з російських партій уперше за весь час окупації сходу України відкрити своє представництво в Донецьку — офіс «Справедливої Росії — За правду». У Міністерстві закордонних справ України такий намір розцінили як іще один доказ ескалації Москвою ситуації в ОРДЛО.


Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що російська влада продовжує відкрито нехтувати Мінськими домовленостями та здійснювати кроки для затягування нині непідконтрольних Україні районів Донбасу до свого політичного, економічного й електорального поля.


Нагадаємо, що напередодні глава фракції «Справедливої Росії» у Держдумі РФ Сергій Миронов призначив свого помічника Олексія Жигуліна повноважним представником партії на окупованому Донбасі.


Крім того, в Донецьку планується відкриття представницького центру, який прийматиме жителів окремих районів Донецької та Луганської областей і нібито «сприятиме в отриманні російського громадянства та реалізації «виборчих прав» осіб із російським паспортом».


За словами Олега Ніколенка, після незаконної роздачі паспортів громадян РФ російські партії розгледіли можливість отримання політичних дивідендів: «Задекларована мета представниць­кого центру «Справедливої Росії» сприяти реалізації виборчих прав «громадян РФ» — мешканців тимчасово окупованих територій — грубо порушує законодавство та суверенітет України, відкриває поле для фальсифікацій на російських виборах. Останнім часом у Росії ведуться активні дискусії про організацію в ОРДЛО виборів до Держдуми».


Зауважимо, що Україна вже не раз заявляла, що не визнаватиме легітимність таких голосувань і що РФ має нарешті почати виконувати взяті на себе зобов’язання для досягнення політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту на основі повної поваги до суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства та норм міжнародного права.

 

При цьому, жоден день на фронті не проходить без обстрілів: не стало винятком і 24 березня — окупанти сім разів порушили режим припинення вогню. Зокрема, неподалік населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, противник відкривав вогонь у бік позицій українських захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм.

 

Поблизу Авдіївки російські війська вели вогонь у бік наших позицій з гранатометів різних типів та стрілецької зброї, а на околицях Лебединського — з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Українські позиції поруч із населеним пунктом Шуми окупанти обстріляли з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.


Біля населеного пункту Богданівка росіяни гатили по наших захисниках з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.


Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил унаслідок ворожих обстрілів, на щастя, немає. Про дії збройних формувань РФ повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.


Зауважимо, що 24 березня передові підрозділи Збройних сил України зафіксували проведення інженерних робіт поблизу Водяного у напрямку передових позицій наших захисників.
Станом на 7-му годину ранку 25 березня було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню, поблизу населеного пункту Світлодарськ, де окупанти відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.