Чому ж ми такі нещасні!? Україна посіла 110-те місце в рейтингу найщасливіших країн

23.03.2021
Чому ж ми такі нещасні!? Україна посіла 110-те місце в рейтингу найщасливіших країн

Для щастя так мало треба...

Коронавірус приніс мешканцям планети рік страху, тривог, самотності та замкненості, а також хвороб і смерті, але щорічний звіт про щастя в усьому світі свідчить про те, що пандемія не зруйнувала дух людей.

 

Укладачі «Звіту про щастя у світі» (World Happiness Report ) за 2020 рік виявили, що хоча емоції змінювались із початком пандемії, вони не мали визначального впливу на довгострокове задоволення життям.

 

«Ми виявили, що люди споглядали на події з довготермінової перспективи і виявили велику стійкість у минулому році», — повідомив агенції «Франс Пресс» з Нью-Йорка економіст Колумбійського університету Джеффрі Сакс, один із співавторів доповіді.


«Звіт про щастя у світі» публікується щороку, починаючи з 2011 року. Його готують фахівці з усього світу під егідою Агенції ООН зі сталого розвитку.

 

До цьогорічного звіту потрапили 149 країн, а базується дослідження на основі валового внутрішнього продукту на людину, підтримки державою громадянина, особистих свобод, рівня корупції в країні, тривалості здорового життя та думок жителів.

 

Опитування вимагає від респондентів вказати за шкалою від 1 до 10, яку соціальну підтримку вони відчують, якщо щось піде не так, їх свободу робити власний життєвий вибір, відчуття того, наскільки корумпованим є їхнє суспільство і наскільки вони щедрі.


Якщо вірити звіту, то найщасливішими людьми на нашій планеті є фіни, вони аж сяють від щастя, бо четвертий рік поспіль Фінляндія посідає першу сходинку рейтингу. Українці щастя не випромінюють, бо Україна посідає 110-ту сходинку серед 149 країн світу.

 

До першої десятки «Індексу щастя» увійшли дев’ять європейських країн та Нова Зеландія. Отож за Фінляндією йдуть Данія, Швейцарія, Ісландія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Люксембург, Нова Зеландія та Австрія. Велика Британія сповзла з 13-го на 17-те місце. Цілком передбачувано, в першу двадцятку потрапили США, Канада і Австралія, а також Ізраїль.


Як передає «Франс Пресс», у самій Фінляндії, багато мешканців якої вважають себе не дуже балакучими і, як правило, не дуже життєрадісними, висновки авторів доповіді викликали подив.

 

При цьому успіх Фінляндії може пояснюватися тим, що ця країна має чудові служби соціальної підтримки, тут низька злочинність, а рівень довіри до влади — високий.

 

У минулому Фінляндія відрізнялася високим рівнем алкоголізму і числом самогубств — це пояснювалося довгими і темними зимами. Але впродовж останніх десяти років їх рівень вдалося знизити більш ніж на половину завдяки державній програмі зміцнення здоров’я жителів.


За словами укладачів рейтингу, в Фінляндії особливо високе почуття взаємної довіри, яке дозволило зберегти життя і достаток під час пандемії. Ця скандинавська країна з населенням у 5,5 млн набагато краще за інші держави Європи перенесла пандемію, там було зареєстровано лише трохи більше 70 тис. заражень і 805 смертей від коронавірусу.


Із країн колишнього СРСР найкращі результати в Литви та Естоніії — вони на 38-му і 40-му місцях, відповідно, а також в Узбекистану (42) і Казахстау (45), Латвія виявилася вже за межами першої півсотні — вона на 51-му місці.

 

Далі в списку Молдова (65), Киргизстан (67) і Білорусь (75), яка змогла на одну сходинку обійти Росію — в рейтингу вона виявилася на 76-му місці (падіння на 10 сходинок у порівнянні з минулорічним рейтингом).

 

У першу сотню потрапили також Таджикистан, Вірменія, Азербайджан і Туркменістан. Грузія виявилася на 108-му місці, на дві сходинки вище України.

 

Але для нас, українців, є і позитив, бо в цьогорічному рейтингу наша країна піднялася на 13 сходинок у порівнянні з минулорічним. І це тенденція, бо в попередньому рейтингу Україна також піднялася на 10 сходинок — до 123-го місця.


У всьому світі «Індекс щастя» впав iз 48 процентних пунктів у 2019 році до 40 в минулому. За методикою укладання рейтингу, 100% — повне щастя, 0% — повне нещастя.

 

При цьому в 22 країнах народ став жити краще і веселіше. Зокрема, рівень щастя помітно підріс у багатьох азійських країнах, наприклад, Китай піднявся з 94-го відразу на 84-те місце.


Найнещаснішим у рейтингу названий Афганістан, перед яким ідуть Лесото, Ботсвана, Руанда і Зімбабве.